matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze
EWA:
Kto pomoże w równaniach wykładniczy? Rozwiąż równanie wykładnicze: 3
x
−
2
x 4
2
x
+
3
= 3
2
x x 2
3
x
+
4
POMOCY
18 mar 11:49
EWA:
POMOCY
18 mar 12:24
Jerzy:
x = − 2
18 mar 12:40
ICSP:
3
x−2
* 4
2x + 3
= 3
2x
* 2
3x + 4
// : 3
2x
* 2
3x + 4
3
x − 2 − 2x
* 2
4x + 6 − 3x − 4
= 1 3
−x − 2
* 4
x + 2
= 1
4
(
)
x + 2
= 1
3
x + 2 = 0 x = −2
18 mar 12:41