stożek
Ola123: po kilku zadaniach znowu utknęłam:(

. 1.Tworząca stożka ma długość 8, a średnica podstawy 12.
W stożek wpisujemy kulę i następnie drugą kulę styczną do pierwszej oraz do powierzchni
bocznej stożka. Oblicz objętość kul
Ma ktoś pomysł jak zrobić?.
dero2005:
Promień pierwszej (większej kuli) oblicz z wzoru
gdzie: a− podstawa=12, b− ramię =8 ,h − wysokość =
√b2−(a24) = 2
√7
Następnie z proporcji (Talesa) oblicz wymiary drugiego trójkąta ( tego mniejszego na czubku)
Jego wysokość wyniesie h−2r
Promień drugiej kuli obliczysz tak samo jak pierwszej
Potem oblicz objętości kul