pochodne
Laura: Wyznacz funkcje liniowa, ktora spelnia ponizsze rownanie
dy/dx= 3x−2y
i dochodze do momentu f(x)=3/2x−f'(x)
nie wiem co z tym dalej zrobic. Macie jakies pomysly?
18 mar 08:49
18 mar 09:00
Jerzy:
Masz ròwnanie liniowe niejednorodne: y' + 2y = 3x
Najpierw rozwiązujesz r. jednorodne y' + 2y = 0, potem uzmienniasz stałą
18 mar 09:02
Jerzy:
Rozwiązanie r. jednorodnego: y = C*e−2x
i uzmienniaj stałą
18 mar 09:06
Laura: o rety... Dzieki juz widze, ze nie zrozumie tego bez korkow.
18 mar 13:25