Wyznacz miejsca zerowe
Kamil: Jak wyznaczyć miejsca zerowe takiej funkcji ? Nie widzę nic do pogrupowania

−4x
3−24x
2+128
18 mar 19:20
Janek191:
A gdzie tu jest funkcja ?
18 mar 19:22
Kamil: f(x)=−4x3−24x2+128
−4x3−24x2+128=0
i nie wiem co dalej. (A tak swoją drogą to pochodna innej funkcji, ale to raczej nie ma
znaczenia).
18 mar 19:27
pytajnik123 : Trafić x1 na czuja i dzielić Hornerem?
18 mar 19:31
Kamil: Miejsca zerowe tej pochodnej (tzn. tej funkcji którą napisałem) są podane w odpowiedziach:
x1 = x2 = −4
x3 = 2
Ps. Jak robisz indeks dolny ?
18 mar 19:34
pytajnik123 : I tak na szybko to dla x=2 sie zeruje
18 mar 19:34
pytajnik123 : Po lewej jak dodajesz komentarz masz instrukcje
18 mar 19:37
Kamil: Heh w tym samym momencie napisaliśmy

Mam odpowiedź do tego zadania, ale ta odpowiedź jest dosyć zdawkowa i pisze tam tylko, że z tej
pochodnej takie właśnie miejsca zerowe wyszły, ale ja nie wiem jak do tego dojść, a bez tego
nie zrobie reszty zadania
18 mar 19:38
Kamil: No w tym "Kliknij po więcej przykładów" widzę wszystko po za tym jak zrobić indeks dolny chyba,
że muszę iść do okulisty xD
18 mar 19:40
Janek191:
f(x) = − 4*( x3 + 6 x2 − 32)
x = 2 bo 8 + 24 − 32 = 0
18 mar 19:40
Kamil: @Janek: Ale jak mam dojść do tego x=2 nie mając odpowiedzi ? No i jeszcze drugie miejsce zerowe
czyli x=−4 (a właściwie to już trzecie, bo 2 jest podwójne)
18 mar 19:44
Janek191:
x = 2 odgadujemy . Szukamy wśród dzielników liczby − 32.
Teraz wykonujemy dzielenie
( x3 + 6 x2 − 32) : ( x − 2) lub Hornerem
18 mar 19:49