Prawdopodobienstwo
Jedrek: Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że iloraz wyrzuconych
oczek będzie podzielny przez 3?
18 mar 14:50
Jerzy:
Jakie są możliwe takie ilorazy ?
18 mar 14:54
pytajnik123:

wybieram te których iloraz jest podzielny przez 3 czyli
(3,6,6,12,6,9,12,15,18,12,24,15,30,12,18,24,30,36)
Ω=6*6=36 A=18 P=
AΩ
Powinno być dobrze, ale sprawdź w odpowiedziach
18 mar 15:08
Mila:
123 wypisałeś iloczyny, w treści masz napisane, że chodzi o ilorazy ( wynik dzielenia).
18 mar 18:34
pytajnik123: 
kurcze masz racje, przepraszam

a ta sama metoda będzie dobra na dzielenie też ?
18 mar 18:45
Mila:
Będzie. Myślę, że w treści miał być iloczyn (?)
18 mar 19:01
Jedrek: Możliwe, mała pomyłka, ale odpowiedz bedzie dobra?
18 mar 20:45
Mila:
Metoda dobra, |A|=20
II sposób
Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że iloczyn wyrzuconych oczek będzie podzielny przez 3.
|Ω|=6
2
A− iloczyn wyrzuconych oczek będzie podzielny przez 3
A'− iloczyn wyrzuconych oczek nie będzie podzielny przez 3⇔obie liczby wybrane ze zbioru
{1,2,4,5}
|A'|=4
2=16
|A|=36−16=20
18 mar 21:15