dlugosc wektora
shagaru: Punkty A (2,0), B (1,3), C (−5,1) sa wierzcholkami trojkata. Punkt D nalezy do boku BC, zas
odcinek AD zawiera sie w dwusiecznej kata CAB. Wyznacz dlugosc wektora AD
18 mar 20:14
Janek191:

A =( 2, 0)
B = ( 1,3)
C = ( − 5, 1)
Prosta AB
y = − 3 x + b
1
0 = −3*2 + b
1 ⇒ b
1 = 6
y = − 3 x + 6
m : 3 x + y − 6 = 0
==========
Prosta AC
| | 1 − 0 | | 1 | |
a2 = |
| = − |
| |
| | − 5 − 2 | | 7 | |
| | 1 | | 2 | |
0 = − |
| *2 + b2 ⇒ b2 = |
| |
| | 7 | | 7 | |
7 y = − x + 2
n : x + 7 y − 2 = 0
=============
Szukanie dwusiecznej ∡ CAB
| I 3 x + y − 6 I | | I x + 7 y − 2 I | |
| = |
| |
| √10 | | √50 | |
Otrzymujemy równanie dwusiecznej:
| | − ( 3 √5 + 1) x + 6√5 + 2 | |
d : y = |
| |
| | 7 +√5 | |
Prosta BC
| | 1 | | 2 | |
3 = |
| + b3 ⇒ b3 = 2 |
| |
| | 3 | | 3 | |
==================
Punkt D jest punktem wspólnym prostych: k i d
Obliczamy wektor AD i jego długość I AD I..
19 mar 07:05
Aga1.: Masz odp. do tego zadania?
Robiłam nieco inaczej.
Nie wiem, czy nie pomyliłam się w obliczeniach, bo wynik nieciekawy.
19 mar 15:26