Oblicz całkę ∫1/cos2x
martex: Kolejna całka ∫1/cos2xdx
∫1/cos2x=∫1/(cos2x−sin2x)dx wszystko dzielę przez cos2x
∫1/cos2x:((cos2x−sin2x)/cos2x)dx=∫1/cos2x:(1−tg2x)dx dalej podstawienie [tgx=t
1/cos2xdx=dt]
∫dt/1−t2=1/2ln[1+t/1−t]+c=1/2ln[1+tgx/1−tgx]+c
gdzie jest błąd?
18 mar 15:15
Jerzy:
Nie kombinuj tyle...od razu podstaw 2x = t
18 mar 15:47
martex: spróbuje...
18 mar 15:51
Jerzy:
Dostajesz 1/2∫1/costdt...i pomnoz licznik i mianownik przez cost
18 mar 16:12
mat: I co dalej z czego korzystać
18 mar 16:49
mat: Nie lepiej kolejne podstawienie jakies l=sint

?
18 mar 16:51
Jerzy:
Podstawienie sint = u
18 mar 17:05
Jerzy:
Po to mnożyliśmy, aby podstawić
18 mar 17:14
martex: jeśli nic nie namieszałam to wyszło mi: 1/2ln[(1+sin2x)/(1−sin2x)]
ale to i tak jest inaczej niż w rozwiązaniu Niby powinno wyjść 1/2ln[tg2x+1/cos2x] Nie sądzę,
żeby te rozwiązania były rónoważne
18 mar 21:05