matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 16.10.2009
Zadania
Odp.
5
Buli:
:::rysunek::: Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n należacej do przedziału <2;11) liczbę
13
Monia:
pilne
5
satya:
jak rozwiązać to zadanie?
5
KOSTKA:
BARDZO PILNE
PROSZĘ O POMOC
OBLICZ MIARY KĄTÓW ROMBU O PRZEKĄTNYCH DŁUGOŚCI 6 CM I 9 CM. WYNIK PODAJ Z DOKŁADNOŚCIĄ DO 1',
4
zbiory:
wyznacz zbiory: A∪B, A∩B, A\B I B\A, jezeli: A= {x : x ∊ R i |x + 2 | > 5 },
2
antenka 1985:
proszę o pomoc i wyjasnienie bo nie wiem od czego mam zacząc a)(3/4)do potęgi x+5=(4/3)do potęgi x+1
1
ANIA:
zad.Kolarz znajduje sie w odległości 120 km. od mety ,do której zbliża się ze stała predkościaą.Za 4 h kolarz przekroczy drogę mety.odległośc kolarza od mety [m] w zależności od
5
ANIA:
zad.liczbę 36 przedstaw w postaci składnikow tak aby roznica ich kwadratow była rowna 144
1
Dawid:
zad.punkty A (−4.1)oraz B(8,7) sa symetryczne względem prostej K ,wyznacz rownanie prostej K
6
Ania:
zad.punkty A (−4.1)oraz B(8,7) sa symetryczne względem prostej K ,wyznacz rownanie prostej K
1
Ania:
zad.liczbę 36 przedstaw w postaci składnikow tak aby roznica ich kwadratow była rowna 144
0
Ania:
zad.Kolarz znajduje sie w odległości 120 km. od mety ,do której zbliża się ze stała predkościaą.Za 4 h kolarz przekroczy drogę mety.odległośc kolarza od mety [m] w zależności od
1
Kamusia:
Działkę w kształcie trapezu podzielono przekątnymi na 4 działki. Spośród tych 4 działek wskaż dwie o równych polach. Odpowiedź uzasadnij..
2
pelagia:
Wyznacz dziedzine i rozwiaz rownanie
3
10
√
3x−4
=
3
5
2
owieczka:
kwotę 860zł wypłacono banknotami o nominałach 10 zł i 20 zł , przyczy banknotów 20zlotowych było o 4 razy więcej niż 410 złotowych . Ile było banknotów 10− złotowych a ile 20 złotowych
0
owieczka:
Barman chce przyrządzić 7 litrów koktajlu z przecieru truskawkowego w cenie 30 zł za litr oraz ze śmietanki w cenie 16 zł za litr. W jakim stosunku powinien zmiksować składniki aby koszt
3
Angelika:
Proszę o pomoc i wytłumaczenie po koleji jak to się robi
PROSZĘ Rozwiąż równania i nierówności wielomianowe
1
akwarysta:
akwarium o wymiarach 25szer 25wysokości i 40długości (cm) ile ma litrów
Wychodzi że 25
zgadza się?
1
Mateusz:
Mam takie proste zadanko: Mam znaleźć równanie różniczkowe, gdy dana jest całka ogólna:
2
mcalma:
czy można jeszcze zrobić to
3x
3
−7x
2
+4x−4
4
kaska:
a) [(3
−
1)
4
]
2
: [(3−
1
)−
2
]−
5
11
%:
Ile kg wody należy dodać do 300 kg roztworu cukru o stężeniu 16%, aby otrzymać roztwór o stężeniu 15%?
2
Izka:
dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości. Oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
8
mcalma:
może ktoś to obliczyć
x
3
+x
2
−4x−4
3
%:
Nakład książek wynosił − 73 mln egzemplarzy. Jaki procent wszystkich wydanych podręczników stanowia podreczniki akademickie (3%) . Wynik podaj z dokladnoscia do 0,5%.
10
minnie:
Znajdź granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
2
:(:
Zdarzenia losowe. Ω={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} Wypisz zdarzenie A= { ω ∊ Ω : 2|ω }
1
Kinga:
Sposród liczb dwucyfrowych wybrano dwa razy po jednej bez zwracania. Oblicz prawdopodobienstwo, ze dwa razy wybrano liczby parzyste.
2
Ona^^17:
zadanie
Zbadaj liczbę rozwiązań równania ze wzgledu na wartosc paramertu m (m ∊ R) Napisz wzór funkcji i narysuj wykres y=g(m) która kazdej wartosci parametru m przyporzadkowuje
2
%:
81
1/4
x = 3
−1
* 5
−1/3
*
3
√
25
4
√
4
y = (2/3)
−3
* (
)
2
3
jaki procent liczby x stanowi liczba y ?
1
Kinga:
Rozwiaz nierownosc −x
2
−2x+15≥0
1
Kinga:
Rozwiaz nierownosc −x&2−2x+15≥0
1
%:
x = 3
−1
* 5
−1/3
*
81
1/4
3
√
25
y = (2/3)
−3
* (
4
√
4
3
)
2
1
doda:
Promień podstawy walca jest równy 4 cm, a przekątna jego przekroju osiowego tworzy z podstawą walca kąt o mierze 45 stopni
1
doda:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy 6 cm krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni .
1
doda:
Długość przekątnej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 8 cm. A długość przekątnej podstawy 2
√
2
cm oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
3
Kinga:
Wykaż, że liczba
√
3
−2
√
2
−
√
2
jest liczbą całkowitą.
4
Kinga:
1
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
x
3
−7x
2
−2x+14
4
tomek:
usuń niewymierność z mianownika
3
pelagia:
Rozwiaz nierownosc wymierna a)
4
pelagia:
a)
3
10
√
3x−4
=
3
5
1
kot:
NW∩W≠ ∅
4
minnie:
a) Wykaż,że ciąg a
n
= n!/(n+1) jest rosnący dla n>1
3
Garda:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=lx+6l−2lxl+lx+3l, x należy do (−6;0). a) zapisz wzór tej funkcji bez użycia symbolu wartości bezwzględnej
0
Kasienka:
Panie CHEMIKU pomoże mi pan w innych zadaniavh bo mi trzeba tlumaczyc jak krowie na rowie
ni chcem zeby pan to robil za mnie bo chcem to zrozumiec
2
myszka:
Proszę o pomoc Rozwiąż nierówność i zaznacz jej zbiór rozwiązań na osi liczbowej :
2
myszka:
o co tu chodzi ? wykaż tożsamość :
4
Kasienka:
Dla jakiej wartości parametru m wielomian W(x) = x
3
+ mx
2
− mx +3 jest podzielny przez dwumian Q(x) = x−1
7
Kasienka:
Proszę o pomoc bo wogule nie wiem o co chodzi
! Panie CHEMIKU ratunku
9
myszka:
:::rysunek::: Na rysunku DE∥AB . Mając dane : CA =3,5 , CD=6 , BE=2 oblicz CB.
2
myszka:
znajoma poprosiła mnie o pomoc ale nie umiem tego rozwiązać : Obserwator widzi czubek drzewa odległy o 22m pod kątem 40 st. (oko obserwatora znajduje się
3
Katarzyna:
:::rysunek::: W trapezie rownoramiennym podstawy maja dlugosc 15 cm i 17 cm, a miara kata przy podstawie jest
1
kasia286:
Rozwiąż nierówności kwadratowe a)2x*2−7x=0
3
kasia286:
F(x)= x*2 + 2x +5
0
Mark:
Prosiłbym o wytłumaczenie bo moze ktos jest na forum kto jest dobry z fizy zupełnie nie wiem jak to wogóle zrobic
0
owieczka:
zaznacz w układzie współrzędnych punkty A=(0,3) B= (0,−4) C=(−2,0) D=(4,0)
6
owieczka:
podaj def wartości bezwzględnej. Znajdź liczby spełniające warunek IxI=7 odp uzasadnij
1
owieczka:
Zaznacz na osi liczbowej przedziały liczbowe A=(−∞,5) i B=(2,10) wyznacz A u B A= (−∞,5) i B = (2,10)
0
Prosze o pomoc... Anka:
3
zobaczy ktos czy dobrze??:
wyznacz zbiory: A∪B, A∩B, A\B I B\A, jezeli:
6
maja:
niby sie wydaje proste ale nie potrafię tego zrobić
Ze zbioru stu liczb naturalny 1,2,3.......,99,100 wybieramy jedną. Jakie jest
19
kot:
dane jest wyrazenie (p⇒q)⇔(¬p⇒¬q) jest tautologia?
9
kot:
kule o promieniu R=8 przecietplaszczyzna odlegla od srodka kuli o 2 oblicz pole otzrzymanego przekroju
0
tammara:
W ilu róznych kolejnościach może iść górską ścieżką 10 osób (3 dziewczyny i 7 chłopców) tak aby: