funkcja liniowa
Garda: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=lx+6l−2lxl+lx+3l, x należy do (−6;0).
a) zapisz wzór tej funkcji bez użycia symbolu wartości bezwzględnej
b) narysuj wykres tej funkcji
c) podaj zbiór wartości funkcji f.
Proszę o pomoc w tym zadaniu.
16 paź 14:27
Bogdan:

f(x) = lx+6l − 2lxl + lx+3l,
Dla x∊(−
∞, −6>: f(x) = −(x + 6) + 2x − (x + 3) ⇒ f(x) = −x − 6 + 2x − x − 3 ⇒ f(x) = −9;
Dla x∊(−6, −3): f(x) = x + 6 + 2x − (x + 3) ⇒ f(x) = 3x + 6 − x − 3 ⇒ f(x) = 2x + 3;
Dla x∊<−3, 0): f(x) = x + 6 + 2x + x + 3 ⇒ f(x) = 4x + 9;
Dla x∊<0, +
∞): f(x) = x + 6 − 2x + x + 3 ⇒ f(x) = 9
Na pytania zawarte w zadaniu postaraj się samodzielnie odpowiedzieć.
16 paź 16:38
Garda: OK, tylko skąd się wzięły te wartości w nawiasach 'x należy' ?
I jak to wszystko zostało obliczone, ktoś mi to objaśni krok po kroku?
16 paź 21:44
Bogdan:
To już jest krok po kroku.
16 paź 22:55