zbiory: wyznacz zbiory: A∪B, A∩B, A\B I B\A, jezeli:
A= {x : x ∊ R i |x + 2 | > 5 },
B={x : x ∊ R i 2x(x−4)>x(x − 4) >x(x−1) + (x+5)(x−5)
16 paź 22:10
AROB: Sprawdź określenie zbioru B, coś tam nie gra.
16 paź 23:14
Eta:
16 paź 23:26
zbiory: wszystko dobrze zostalo napisane
B={x : x ∊ R i 2x(x−4)>x(x − 4) >x(x−1) + (x+5)(x−5) }
17 paź 10:30
Charles: ja mam taką podpowiedź:
Do zbioru A:
x + 2 > 5 lub x + 2 < −5
znajdujesz sumę tych dwóch nierówności i otrzymujesz zbiór A.
Do zbioru B:
pomnóż przez −1 wszystkie strony równania (zbiór B) i otrzymasz:
−2x(x−4) < −x(x−4) < −x(x−1) − (x+5)(x−5)
mogę to inaczej zapisać:
−[2x(x−4)] < −[x(x−4)] < −[x(x−1) + (x+5)(x−5)] ⇒ to jest chyba jasne?
teraz rozwiąż 2 nierówności:
−[2x(x−4)] < −[x(x−4)] i (koniunkcja − część wspólna) −[x(x−4)] < −[x(x−1) +
(x+5)(x−5)]
Jak znajdziesz część wspólną tych dwóch nierówności to otrzymasz zbiór B.
Powodzenia.
PS. Nie będę liczyć za Ciebie, bo byłoby już za prosto. Wydaje mi się, że jasno wyjaśniłem
wszystko.
17 paź 11:51