pomocy
Angelika: Proszę o pomoc i wytłumaczenie po koleji jak to się robi

PROSZĘ
Rozwiąż równania i nierówności wielomianowe
a) 2x
3 + 7x
2 + 7x + 2 =0
b) (x
2 − 6x +8)(x
2 − 4)(x − 7)≥0
16 paź 20:14
Eta:
rozłóż na czynniki:
a) kandydatami na pierwiastki całkowite tego równania są : 1, −1, 2, −2
W(−1) = −2 +7 −7 +2 =0
i W( −2)= −16 +28 −14 +2 = 0
zatem pierwiastkami są x = −1 i x = −2
więc ( x +1)(x+2)= x2 +3x +2
możesz wykonać dzielenie:
(2x3 +7x2+7x +2) : ( x2 +3x +2) = ...... otrzymasz ; 2x +1
zatem: 2x +1=0 => x3 = −12
odp: pierwiastkami równania są: x = −1 v x = −2 v x = −12
zad2/ rozkładamy lewą stronę na czynniki:
x2 −6x +8= ( x −2)( x −4) bo Δ= 4 x1= 2 v x2= 4
x2 −4 = ( x −2)( x+2)
zatem otrzymasz rozkład:
( x −2)( x −4)( x −2)( x +2) ( x −7)≥0
więc: ( x −2)2(x −4)( x −7)≥0
teraz narysuj "falę " przez miejsca zerowe zaczynając od góry po prawej stronie
i pamiętaj o odbiciu tej "fali" w punkcie dla x = −2
wybierz wartości dodatnie i równe zero( czyli ≥0 )
i podaj odpowiedź
Myślę ,że już sobie poradzisz?
16 paź 20:45
V: A więc:
a) 2x3 + 7x2 + 7x + 2 =0
najpierw grupujesz wyrazy
2(x3 + 1) + 7x (x + 1)=0 możesz to też zapisać tak:
2( x3 + 13) + 7x (x +1)+0 gdyż 13=1.
Teraz na nawiasie (x3 + 13) dakonujesz działań korzystając ze wzorów skróconego mnożenia.
WZÓR: a3 + b3= (a + b) (a2 − ab + b2)
Korzystamy ze wzoru
2 [ (x + 1)(x2 − 1x + 12) ] + 7x( x + 1)=0
2 (x + 1) ( x2 − x + 1) + 7x (x + 1)=0
Wyciągasz wspólny czynnik przed nawias.
W tym przypadku jest to (x + 1)
WIEC
(X + 1) [ 2 (x2 −x + 1) + 7x]=0 wykonujesz obliczenia w kwadratowym nawiasie i otrzymujesz
(x + 1) ( 2x2 + 5x +2)=0
Wyliczenie każdego nawiasu jest rozwiązaniem wielomianu. Każdy nawias przyrównujesz do zera.
pierwsze rozwiązanie to:
x +1=0
x = −1
drugie rozwiązanie to
2x2 + 5x +2 =0 jak widzisz mamy do czynienia z funkcja kwadratową. wyliczamy jej delte i
miejsca zerowe
1) delta
Δ= b2 − 4ac twoje a=2, b=5, c=2 podkładasz dane do wzoru :
Δ=52 − 4*2*2=25 − 16 =9
Δ>0 ma więc dwa miejsca zerowe
2) wyliczasz pierwiastki
x=(−b−√Δ)/ 2a podkładasz dane do wzoru
x=(−5 − 3)/ 4 = −8/4 = −2 −−−> pierwsze miejsce zerowe funkcji kwadratowej
x=(−b+ √Δ)/2a podkładasz dane do wzoru
x= (−5 + 3)/4= −2/4 = −o,5 −−−> drugie miejsce zerowe funkcji kwadratowej
otrzymujesz łącznie trzy rozwiązania
DAJESZ ODPOWIEDŹ:
2X3 + 7X2 + 7X +2 = 0 <−−> x= −1 lub x= −2 lub x= −0,5
16 paź 21:10
Angelika: Dziękuję za pomoc
17 paź 12:51