W trapezie rownoramiennym podstawy maja dlugosc 15 cm i 17 cm, a miara kata przy podstawie jest
rowna 40 stopni. Oblicz pole czworokata powstalego przez polaczenie srodkow kolejnych bokow
trapezu.
obliczyłam d = 1/2 * (15 + 17) = 16
powstała figura to romb (przekątne przecinają się pod kątem prostym, jak poprowadziłabym
przekątne trapezu, to z tw.o odcinkach łączących środki boków można by udowodnić, że każdy bok
ma tę samą długość), mam już jedną przekątną i nie wiem, jak drugą obliczyć
proszę o pomoc
| h | |||||||
= tg40o ⇒ h = ... | |||||||
|
| a − b | ||
tg40 ≈ 0,84, ale ja zostawiłbym w postaci h = | * tg40o | |
| 2 |