| 4 | ||
a) an= (1 − | )−n+3
| |
| n |
| n2+6 | ||
b) an= ( | )n2
| |
| n2 |
| 2n 32n | ||
c) an= | ||
| n! |
| 4 | 1 | ||||||||||||
(1 − | )−n+3 = [ (1 + | )−n/4 ]4 − 12/n → e4 − 12/n → e4 | |||||||||||
| n |
|
| n2 + 6 | 6 | |||
( | )n2 = (1 + | )n2 = | ||
| n2 | n2 |
| 1 | |||||||||||
= [ (1 + | )n2/6 ]6 → e6 | ||||||||||
|
| 2n * 32n | 2n * 9n | 18n | |||
= | = | → ... spróbuj dokończyć | |||
| n! | n! | n! |
| an+1 | 18n+1 | (n!) | 18n*18 | n! | |||||
= | * | = | * | = | |||||
| an | (n+1)! | 18n | n!(n+1) | 18n |
| 18n | 0 | |||
= | = 0
| |||
| nn+n1 | 1+0 |
| an+1 | ||
Zero tak, ale dlaczego stosujesz | ? | |
| an |
| 18n | ||
lim | ||
| n! |
| 18n | 18*18*....... *18 | ||
= | = | ||
| n! | 1 * 2 *....... *n |
| 18*18*....... *18 | 18*18*....... *18 | |||
= | * | = | ||
| 1 * 2 *....... *18 | 19*20*....... *n |
| 1818 | 18n−18 | 1818 | 18n−18 | |||||
= | * | < | * | = | ||||
| 18! | 19*20*...*n | 18! | 19n−18 |
| 1818 | 18 | |||
= | * ( | )n−18 = | ||
| 18! | 19 |
| 1818 |
| ||||||||||||
= | * | = | |||||||||||
| 18! |
|
| 1818 | 1918 | 18 | ||||
= | * | * ( | )n = | |||
| 18! | 1818 | 19 |
| 1918 | 18 | |||
= | * ( | )n → 0 | ||
| 18! | 19 |
| 18 | 18n | |||
( | )n = | → 0 | ||
| 19 | 19n |