wielomiany, wykaż że
satya: jak rozwiązać to zadanie?
Wykaż, że równanie x6−6x5+9x4+x2−14x+49=0.
mówili mi, że najlepiej jest to zrobić tabelką, problem tylko z tym, że nie mam pojęcia jak to
zrobić
16 paź 22:12
AROB: Polecenie chyba brzmi: rozwiąż równanie.
16 paź 22:32
satya: nie, polecenie jest dokładnie takie jak napisałam. z przepisywaniem zadań ze zbioru nie mam
większego problemu

w odróżnieniu do ich rozwiązywania
16 paź 22:34
Eta:
Chyba treść jest taka:
Wykaż,że równanie jest sprzeczne!
( x6 − 6x5 +9x4) + ( x2 −14x +49)=0
x4( x2 − 6x +9) + ( x −7)2=0
x4 ( x −3)2= − ( x −7)2
więc równanie jest sprzeczne , nie ma rozwiązań w zb. R
16 paź 23:23
AROB:
16 paź 23:49
Eta:
16 paź 23:51