Wyznacz dziedzin
pelagia: Wyznacz dziedzine i rozwiaz rownanie
310√3x−4=35
16 paź 20:54
V: 3/10 √3x−4 = 3/5 POTĘGUJESZ OBIE STRONY RÓWNANIA
9/100 * (3x− 4) = 9/25 bo √a2 = a wykonujesz normalne działanie
27x/100 − 36/100 = 9/25
27x/100 = 9/25 + 36/100
27x/100= 36/100 + 36/100
27x/100= 72/100 / 27/100
x= 72/100 * 100/27
x= 72/27
x≈2,67
16 paź 21:38
Eta:
Ejże, ejże
V 
D: 3x −4 ≥0 => x ≥
43
D= <
43, ∞)
dzieląc obustronnie przez
310 otrzymasz:
√3x −4= 2 .... teraz podnosząc obustronnie do kwadratu , otrzymamy:
3x −4 = 4 => x =
83=2
23
2
23 € D −−− więc jest rozwiązaniem tego równania
odp; x = 2
23
Uwaga do
V : nie można podawć rozwiązania przybliżonego!
16 paź 22:53