matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 11.9.2010
Zadania
Odp.
4
a:
zad 1 przekatna kwadratu k ma dlugosc 2
√
2
, a obwod kwadratu m ma dlugosc 16
√
2
. jak jest skala
3
Funky:
Może ktoś mi pomoże z Geografii ? 1) Jaka jest rozciągliwość południkowa i równoleżnikowa Polski ?
1
paulinka:
proste o równaniach y=3x+1 i y=6x−1 przecinają się w punkcie
1
Mysza:
znajdź funkcję odwrotną do: 1) y=
√
x
+ x + 1
2
a:
:::rysunek::: zad 1
42
patka:
Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m 3
|
x
−
1
|
−
|
x
|
=m
3
agata:
Narysuj" wykres funkcji y=x2+5. Jak to obliczyć ? x∊R
6
a:
stosunek miar katów czworokata jest rowny 1:2:3:4. jak miare ma najwiekszy kat tego wielokata
3
agata:
"Narysuj" wykres funkcji y=x
2
+5. Jak to obliczyć ?
2
paulinka:
świeży arbuz ważył 4 kg. w wyniku przechowania ilość wody w arbuzie zmniejszyła się z 99% do 98 2/3%. Jak zmieniła się masa tego arbuza?
8
aa:
:::rysunek::: miary katow czworokata przedstawiono na rysunku obok. jaka jest miara kata α
1
mateos133:
zad 1 Rozwiąż nierówności :
4
czabuś:
U(0,5)(−4) x 81 (p5 216)
3
gelynder:
Wykaz, ze:
1
√
2+
√
3
=
√
2−
√
3
9
czabuś:
x= szescienny pierwiastekz 16 x (0,125) do potęgi minus jednej drugiej prosze o pomoc
1
oooooooooo:
x= szescienny pierwiastekz 16 x (0,125) do potęgi minus jednej drugiej
1
logicznie wylogowana:
Znajdź przykład takiej wartości x, dla której podane wyrażenie jest zdaniem prawdziwym:
7
ja:
Mam problem z wyznacznikiem macierzy, mi na kartce wychodzi −43 a wolframalpha podaje "not a sqare matrix" w exelu tez brak wyniku:(
4
oooooooooo:
pierwiastek ze 113 do kw. − 112 do kw. + pierwiastek z 89 do kw − 80 do kw. = ? prosze o pomoc
4
elwira:
pierwiastek ze 113 do kw. − 112 do kw. + pierwiastek z 89 do kw − 80 do kw. =
? prosze o pomoc
1
Martuuuuu:
Wśród danych ciągów wskaż ciągi arytmetyczne. Określ ich różnicę oraz narysuj wykres dla n≤5 a
n
=5n
2
+2 proszę o pomoc
5
gelynder:
Wykaz, ze:
8
vr:
sprawdzic czy sa liniowo zalezne czy niezalezne
4
aiko:
1. Oblicz liczbą perrmutacji zbioru siedmioelementowego, w którym dwa wyróżnione elementy nie występują obok siebie.
11
biba:
pierwiastek szescienny z 216x12 + 216x8+ 216x7 = prosze opomoc w tym zadaniu , z góry dziekuję to jest zdziału potęga o wykładniku rzeczywistym
24
gelynder:
Sprawdz, czy liczby x i y sa rowne, gdy:
4
student:
Oblicz ekstremum funkcji uwikłanej: f(x,y)=y
2
+2x
2
y+4x−3
1
ewa:
2. Narysuj wykres funkcji i określ zbiór wartości funkcji f, która każdej liczbie naturalnej n przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 6. 3. Zapisz w postaci ogólnej zwór
3
arek188:
pierwiastek szescienny z 216x12 + 216x8+ 216x7 = prosze opomoc w tym zadaniu , z góry dziekuję to jest zdziału potęga o wykładniku rzeczywistym
2
compl:
Porzebuje pomocy
czy może kotś powiedzieć mi jak się mnoży i dzieli pierwiastki np.
√
3
:4 lub
√
3
:
√
3
0
Kuba:
Logika:
0
Kuba:
zadanie z Logiki:
3
Zztop:
Witam, mam problem z tym zadaniem, a konkretnie chodzi mi o: 1) o co chodzi z koniecznością poznawania znaku wartości funkcji − co to dokłądniej znaczy?
6
vr:
lnx
f(x)=
x
−z tego co wiem trzeba zbadać 4 granice
1
magda:
Z talii 52 kart Robert wyjmuje jedna.Oblicz prawdopodobienstwo tego ze wyciagnal a)asa
5
magda:
Monika kupila jeden los na loterii ksiazkowej.Oblicz prawdopodobienstwo tego ze otrzyma ksiazke jezeli wsrod wszystkich 100 losow jest 65 pustych
3
magda:
W loterii fantowej jest 100 losow w tym 13 wygrywajacych.Oblicz prawdopodobienstwo wyciagniecia losu
0
magda:
Podaj liczbe wszystkich mozliwych wynikow doswiadczenia losowego a)rzut dwiema kostkami
1
jowita:
Liczba ( 3p(2) + 5 )*2 jest równa: a. 43+ 30p(2) b. 31 + 30p(2) c. 43 d. 25 +39p(2)
1
melania.:
rozloz na czynniki wielomiany:
2
kamil66:
osie układu i proste y=kx+1 oraz x+2y=4 ograniczają pewien czworokąt.Dobierz współczynnik k tak, aby czworokąt ten był trapezem.
4
wuwu:
Mam taki problem z wyliczeniem takich dwóch przykładów i nie mam żadnego pomysłu na rozwiązanie tego.
1
mi:
wyrażenie cos40/cos50 *tg40 jest równe
3
Marta:
średnia arytmetyczna liczbx,y,z jest równa 5. oblicz srednia aryt. liczb2x,2y,2z
1
Marta:
liczby x i y przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1. uzasadnij że iloczyn tych liczb przy dzieleniu przez 5 da resztę 1
2
Marta:
oblicz wartość wyrażenia W=x
3
− x
2
dla x=2+
√
3
1
pegi:
W napoju owocowym skladajacym sie z wody i soku cytrynowego stosunek wody do soku jest rowny 3:2. W napoju owocowym skladajacym sie z wody i soku malinowego stosunek wody do soku jest
3
Marta:
4
a
5
podaj przykład dwóch liczb naturalnych dodatnich a,b takich że
<
<
13
b
13
1
Marta:
przedstaw liczbę a=
√
29−12
√
5
w postaci x+y
√
5
gdzie x i y są liczbami wymiernymi
1
justa27:
przekrój przekątny graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest kwadratem o polu równym 36cm
2
. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa.
2
Monia:
Wyznacz współczynnik paraboli y=ax
2
+bx+c, wiedząc że jej osią symetrii jest prosta x=2 oraz że przechodzi ona przez punkty (1,−2) i (0,1).
3
fly:
1. Która liczba jest większa? Odpowiedź uzasadnij
4
Monia:
Wyznacz współczynniki paraboli y=ax
2
+bx+c, wiedząc, że jej wierzchołek ma współrzędne (4,6) oraz, że należy do niej punkt (1,3)
2
Marta:
uzasadnij ze dla dowolnej liczby całkowitej m liczba m
3
−m jest podzielna przez 3
1
aaaddd:
dane są odcinki AB oraz CD gdzie A(3,1) B(1,3) C(6,3) D(3,6) wyznacz taka jednokladnosc aby
23
proszę o pomoc.:
1)Wacek nalał sobie pełną szklankę wody. Wypił 1/3 szklanki i dolał do pełna soku. Czynność tą powtórzył jeszcze pięciokrotnie. Ostatnio szklankę wypił do dna.
3
marta:
MATEMATYKA 1 PODRĘCZNIK − Babiński Wojciech, Chańko Lech, Ponczek Dorota. − KSIĄZKA DO 1 LICEUM
8
Misia;):
Przez punkty A=(2,1) i B=(−4,7) przechodzi parabola, której wierzchołek leży na osi y. Napisz równanie tej paraboli.
1
Marta:
średnia arytmetyczna liczbx,y,z jest równa 5. oblicz srednia aryt. liczb2x,ay,az
2
Jeanne:
Parabola y=−3x
2
+bx+c jest styczna do osi x w punkcie B=(1,0). Znajdź współczynnik b i c.
2
Jeanne:
Wyznacz przedział monotoniczności funkcji. a) y=x
2
+4x+5
2
jakub:
Wykonaj działania i określ czy wynik należy do zbioru W czy do zbioru R\W ?
1
Marta:
wykaż że liczba x jest naturalna jeśli x=
√
5
−
√
(1−
√
5
)
2
4
aaaa:
Zadanie z jednokladnosci
2
Marta:
wykaż że log
a
b=−log(na dole 1 przez a)b
0
ewa:
2. Narysuj wykres funkcji i określ zbiór wartości funkcji f, która każdej liczbie naturalnej n przyporządkowuje resztę z dzielenia tej liczby przez 6.
2
Kamil:
x∊(1,3)⇔
2
zośka:
1.W trapezie równoramiennym, którego ramię ma długość 12cm, kąt ostry ma miarę dwa razy mniejszą od kąta rozwartego trapezu. Wiedząc, że przekątna jest prostopadła do ramienia,
4
Tosia ;):
Znajdź taki argument X, dla którego wartości funkcji f i g są równe. Podaj ilustracje graficzną:
2
Aldonna:
Iloczyn 3 i 7 wyrazu ciągu geometrycznego wynosi 121. Oblicz 5 wyraz tego ciągu.
3
vr:
wyznaczyc ekstrema funkcji i zbadac monotonicznosc
4
natalia:
Sprawdź czy liczby x i y są liczbami przeciwnymi gdy:
1
ALEXS:
dziękuje wszystkim za pomoc
0
i need help:((:
x
2
dx
∫
√
6x−x
2
4
wojtek 11111:
Ile wyrazów ciągu (an) jest mniejszych od m? an=−2n
2
+3n , m=−5
2
wojtek 11111:
Który wyraz ciągu (an) jest równy x? an=n(n−4)−20, x=25
4
logicznie wylogowana:
W urnach znajduje się łącznie 999 kul. Można wyjmować kule z urny oraz usuwać całe urn łącznie z kulami. Uzasadnij, że można doprowadzić do sytuacji, w której znajduję się równa ilość kul w
0
malowana:
Powierzchnia Andronii jest o 18% większa niż powierzchnia Baronii, ale w Baronii mieszka o 18% mniej osób.Który z krajów ma większą gęstość zaludnienia? O ile procent?
4
malowana:
W brydża nie potrafi grać 85% Polaków, podczas gdy w szachy umie grać 65% Polaków. O ile procent więcej jest Polaków niepotrafiących grać w brydża od tych, którzy nie potrafią grać w
5
proszę o pomoc.:
1)Jakie to liczby dodatnie, których suma jest 3,5razy większa od ich różnicy, a jedna z nich jest o 2,4 większa od drugiej?