wektory
vr: sprawdzic czy sa liniowo zalezne czy niezalezne
x1(5,5,5) x2(0,4,5) x3(1,1,1)
α(5,5,5) + β(0,4,5) + γ(1,1,1) = (0,0,0)
(5α,5α,5α) + (0, 4β, 5β) + (γ,γ,γ) = (0,0,0)
5α+ y = 0
5a + 4β + y =0
5a + 5β+ y =0
jak sprawdzic czy sa l zalezne czy niezalezne?
11 wrz 17:58
sushi_ gg6397228:
policz wyznacznik 3x3
jak det ..= 0 to sa liniowo zalezne,
jak det ... ≠ 0 to sa liniowo niezalezne
11 wrz 18:33
vr: dzięki

wyszło, że są liniowo zależne
11 wrz 19:48
sushi_ gg6397228: to widac na oko, bo 1 wektor to 5 razy trzeci WEKTOR
11 wrz 19:50
vr: pytanie... układam macierz:
|5 5 5|
|0 4 5|
|1 1 1|
czy
|5 0 1|
|5 4 1|
|5 5 1|
14 wrz 09:07
Jour: Obojętnie tak i tak jest dobrze
14 wrz 09:12
vr: no wynik wyjdzie, ale jesteś pewien, że to jest obojętne

?
14 wrz 09:17
Jour: Tak
14 wrz 09:19
vr: jakieś uzasadnienie, albo link?
14 wrz 09:30