Urny
logicznie wylogowana: W urnach znajduje się łącznie 999 kul. Można wyjmować kule z urny oraz usuwać całe urn łącznie
z kulami. Uzasadnij, że można doprowadzić do sytuacji, w której znajduję się równa ilość kul w
urnach oraz łączna liczba kul znajdujących się w urnach nie jest mniejsza niż 100
Nikt nie pomoże

Napiszcie chociaż, że nie wiecie jak, to mnie podtrzyma na duchu

11 wrz 10:41
b.: jeśli w którejś urnie jest ≥ 100 kul, to usuwamy pozostałe urny i gotowe
możemy więc założyć, że w każdej urnie jest ≤ 99 kul, w konsekwencji urn jest co najmniej 11.
muszę już iść...
11 wrz 12:38
logicznie wylogowana: A jeśli chciałabym użyc dowodu nie wprost?
11 wrz 13:57
b.: ok, dowód nie wprost będzie.
Niech a
1, a
2, ..., a
n oznaczają liczby kul w poszczególnych urnach, załóżmy przy tym, że
a
1 ≥ a
2 ≥ ... ≥ a
n ≥ 1
Mamy oczywiście a
1+a
2 + ... + a
n = 999, więc n≤999.
Wystarczy udowodnić, że istnieje k takie, że ka
k ≥ 100 (pozostawiam Tobie do sprawdzenia,
dlaczego to wystarczy)
Załóżmy nie wprost, że ka
k ≤ 99 dla k=1,2,...n. Wówczas
999 = a
1 + a
2 + ... + a
n =
| | 1 | | 1 | |
= a1 + |
| 2a2 + ... + |
| nan ≤ |
| | 2 | | n | |
| | 1 | | 1 | |
≤ 99 + |
| 99 + ... + |
| 99 = |
| | 2 | | n | |
| | 1 | | 1 | |
= 99(1 + |
| + ... + |
| ) ≤ |
| | 2 | | n | |
| | 1 | | 1 | |
≤ 99(1 + |
| + ... + |
| ) |
| | 2 | | 999 | |
skąd
| | 1 | | 1 | |
10 < 1 + |
| + ... + |
| , |
| | 2 | | 999 | |
sprzeczność (dlaczego powyższa nierówność jest fałszywa, pozostawiam do sprawdzenia Tobie

)
Koniec dowodu
12 wrz 12:35
b.: (gdybyś miała kłopoty z uzupełnieniem tych 2 miejsc, pisz, ale zastanów się najpierw!)
12 wrz 12:46