Napisz równanie paraboli
Misia;): Przez punkty A=(2,1) i B=(−4,7) przechodzi parabola, której wierzchołek leży na osi y. Napisz
równanie tej paraboli.
11 wrz 13:35
Eta:
W( 0, c)
z postaci kanonicznej
f(x) = a( x−0)2 +c = ax2 +c
a ≠0
f(x)= ax2 +c podstaw współrzędne tych punktów
otrzymasz układ równań z niewiadomymi a i c
rozwiąż go i podaj a i c
oraz f(x) =......
11 wrz 13:41
Misia;): dziękuje
11 wrz 13:48
Misia : proszę o jakieś większe wskazówki
11 wrz 15:43
Dada:
To jest większa wskazówka
WSKAZÓWKA
11 wrz 15:47
Misia : Eh, ale śmieszne
11 wrz 15:49
Godzio:
Misia, ale nie umiesz podstawić? Czy gdzieś indziej jest problem ?
11 wrz 15:50
Misia : Nie umiem podstawić:(
11 wrz 15:57
Godzio:
... w takim razie proponuje cofnąć się do podstawówki
współrzędne punkt A(2,1) podstawiam do funkcji:
f(x) = ax2 + c ⇒ 1 = a*22 + c ⇒ 1 = 4a + c
z B:
7 = 16a + c
1 = 4a + c
7 = 16a + c dalej sama ...
11 wrz 16:01