wiemy że: α + 2α = 180o ⇒ α = 60o
| h | ||
sin60o = | ⇒ h = 6√3 | |
| 12 |
| 12 | 1 | |||
cos60o = | ⇒ | a = 12 ⇒ a = 24 | ||
| a | 2 |
| 24 − b | |||||||||
cos60o = | ⇒ 6 = | ⇒ 12 = 24 − b ⇒ b = 12 | ||||||||
| 12 | 2 |
| a + b | 36 | |||
P = | * h = | * 6√3 = 108√3 | ||
| 2 | 2 |
suma kątów w trapezie jak w każdym czworokącie wynosi 360o
czyli jak dodamy wszystkie kąty:
2x + x + 2x + x = 360
6x = 360
x = 60o
Trójkąt ABC jest prostokątny kąt ABC = 60o natomiast kąt CAB = 30o z własności połowy
trójkąta równobocznego (a, 2a, a√3) wiemy, że a = 12 ; |AB| = 2a = 24; |AC| = a√3 =
12√3
Trójkąt ADC natomiast też jest równoramienny bo kąt DAC i DCA są równe i mają po 30o a to
oznacza, że w takim razie |DC| = |AD| = 12
Zostało policzyć wysokość tego trapezu
| h | ||
sinx = | ||
| 12 |
| √3 | ||
sinx = sin60o = | ||
| 2 |
| √3 | h | ||
= | ⇒ h = 6√3 | ||
| 2 | 12 |
| a+b | 24 + 12 | ||
*h = | *6√3 = 108√3 | ||
| 2 | 2 |