funkcja wykładnicza- pomóżcie
patka: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
3|x−1|−|x|=m
11 wrz 22:07
patka: proszę o pomoc
11 wrz 22:17
patka: pomóżcie mi proooooszę bo nie wiem jak to zrobić − PROSZĘ
11 wrz 22:25
patka: Wiem, że sobota i festiwal w Opolu ... ale może ktoś by mi pomógł przy tym zadanku
11 wrz 22:31
Godzio: umiesz chociaż narysować wykres f(x) = 3|x − 1| − |x| ?
11 wrz 22:33
patka: Zbadać umiem tylko wykres nie wiem jakie przekształcenia wykonać
11 wrz 22:36
patka: Godzio, jakie przekształcenia wykonać?
11 wrz 22:38
Godzio:
rozpisz przedziałami:
1o
x∊(−∞,0)
2o
x∊<0,1)
3o
x∊<1,∞)
i w tych przedziałach rysuj części wykresu
Rozpiszę Ci pierwszy
1o
x∊(−∞,0) ⇒ |x − 1| = −x + 1 , |x| = −x
y = 3−2x + 1 dla x∊(−∞,0) podstawiaj punkty i rysuj wykres ale tylko w tym przedziale,
inne analogicznie jak nie dasz rady to pisz
11 wrz 22:38
patka: ...analizuję to co mi napisałeś...
11 wrz 22:41
patka: Godzio, a czy dla przedziału 0, 1 otrzymamy y=3−2x+1?
11 wrz 22:48
Godzio:
2o
x∊<0,1) ⇒ |x − 1| = −x + 1, |x| = x
y = 3 dla x∊<0,1)
11 wrz 22:48
Godzio:
w tym przedziale wyrazenie pod pierwszą bezwzględnością jest zawsze ujemne dlatego trzeba
zmienic znaki a pod drugą jest zawsze dodatnie wiec nie trzeba zmieniac znaku
11 wrz 22:49
patka: tzn y=3−2x+1
11 wrz 22:49
patka: ale przed modułem w wykładniku jest minus więc chyba trzeba zmienić znaki...?
11 wrz 22:51
Godzio: a tak to w takim razie ja się walnąłem

masz dobrze

I w 1
o x∊(−
∞,0) ⇒ |x − 1| = −x + 1 , |x| = −x
więc y = 3 dla x∊(−
∞,0)
zapomniałem o tym −
11 wrz 22:53
patka: Godzio, dla pierwszego przypadku y=3 dla drugiego y=3
−2x+1 a dla trzeciego y=1/3

?
11 wrz 23:04
Godzio: tak
11 wrz 23:04
patka: ... to dziękuję ci baaardzo − narazie
11 wrz 23:06
Godzio: No narazie i powodzenia
11 wrz 23:08
patka: Wszystko się zgadza, narysowałam wykres i z wykresu odczytałam rozwiązania.

Jeszcze raz dzięki Godzio, pokazałeś mi kierunek działania
11 wrz 23:17
Godzio:
To się cieszę że coś daje moja pomoc
11 wrz 23:20
patka: Godzio, mam do ciebie jeszcze jedno pytanie: jak rozwiązać graficznie (y+1/2x−3)(y−3)=0
11 wrz 23:23
Etyk: wykres funkcji z nawiasów narysuj ich przecięcie to rozwiązanie
11 wrz 23:28
patka: ahaaaa ok biorę się do pracy
11 wrz 23:30
Godzio:
Pierwszy raz spotykam się z tego typu zadaniem i szczerze to głowy nie dam że to jest dobrze:
narysuj 2 proste
punkt ich przecięcia to rozwiązanie − ale naprawdę nie mam pojęcia czy to tak ma być
11 wrz 23:32
Eta:
Co
Godzio odpowie ...na to?
( 2, 1) ( (−4, 7) ( 150, −72) ........ ( 0,3) ( 5,3) ( −120,3) .........
11 wrz 23:40
patka: ...chyba właśnie tak − tak własnie zrobiłam
11 wrz 23:41
patka: Oczywiście odpowiadałam Godziowi
11 wrz 23:41
Eta:
Sorry pierwszy punkt , to oczywiście: ( 2,
2) ( chochlik ....
11 wrz 23:43
patka: Już rozwiązałam chodziło o te dwie proste a nie o punkt przecięcia jaki tworzą więc nie jest
potrzebny punkt przecięcia − Dzięki
11 wrz 23:44
Godzio:
hmmm nie mam pojęcia o co chodzi
11 wrz 23:44
Godzio:
rozumiem że te po prawej to są punkty pierwszego wykresu po lewej drugiego ale co z nimi ?
11 wrz 23:45
Eta:
ok
11 wrz 23:46
patka: Godziu, bo jest dalsza część zadania, którą potrafiłam już wykonać
11 wrz 23:46
Eta:
Rozwiązaniem są wszystkie punkty należące do obydwu prostych
11 wrz 23:47
patka: chodziło mi tylko o rozwiązanie jednego równania z układu równań
11 wrz 23:48
Godzio: aha

to o to chodziło czyli jednym słowem to rozwiązaniem są te proste
11 wrz 23:48
patka: Właśnie tak jak mówi Eta
11 wrz 23:49
Eta:
11 wrz 23:49
patka: Dziękuję za pomoc

Wynik zgadadza się z odpowiedziami w podręczniku
11 wrz 23:51
Bogdan:

Dla x∊(−
∞, 0): 3
−x + 1 + x = m ⇒ 3 = m
Dla x∊<0, 1): 3
−x + 1 − x = m ⇒ 3
−2x + 1 = m
Dla x∊<1, +
∞): 3
x − 1 − x = m ⇒ 3
−1 = m
Linia 1: y = 3
Linia 2: y = 3
−2x + 1
| | 1 | |
Linia 3: y = 3−1 ⇒ y = |
| |
| | 3 | |
Linia y = m jest funkcją stałą.
Równanie ma:
| | 1 | |
* brak rozwiązań dla m∊(−∞, |
| )∪(3, +∞) |
| | 3 | |
| | 1 | |
* 1 rozwiązanie dla m∊( |
| , 3) |
| | 3 | |
| | 1 | |
* nieskończenie wiele rozwiązań dla m = |
| lub m = 3 |
| | 3 | |
11 wrz 23:59
patka: Napracowałeś się Bogdan

rozwiązanie dokładnie takie samo jak moje
12 wrz 00:01