potegi ostre
elwira: pierwiastek ze 113 do kw. − 112 do kw. + pierwiastek z 89 do kw − 80 do kw. =

?
prosze o pomoc
11 wrz 18:23
sushi_ gg6397228: (√113)2= 113
i tak z kazda liczba
11 wrz 18:34
oooooooooo: ale wynik jest 54 iniewiem skad to sie bierze, prosze wytlumacz mi
11 wrz 18:39
sushi_ gg6397228:
to zapisz przyklad tak aby mozna go bylo rozczytac lub zamiesc zdjecie z ksiazki czy zeszytu
11 wrz 18:41
sushi_ gg6397228:
√1132 − 1122 + √892−802=√(113−112)(113+112) + √(89−80)(89+80)=
= √1*√225 + {169}*√9= 1*15+ 13*3= 15+39= 54
wzory (a2−b2)= (a−b)(a+b)
11 wrz 18:44