sprawdz
gelynder: Sprawdz, czy liczby x i y sa rowne, gdy:
a) x=(
√4+√7+
√4−√7)
2 , y=14
| | 1−√2 | |
b) x=( |
| )−1 , y=−2 |
| | √8−2 | |
to a) nawet cos udalo mi sie ruszyc. Sprobowalem liczyc x i wyszlo mi 26. Nie wiem, czy to
dobry wynik. b) nie mam pojęcia jak ruszyć oprocz tego zeby odwrocic ten ułamek:(
11 wrz 17:48
Bogdan:
W a) zastosuj wzór skróconego mnożenia
11 wrz 17:50
Kejt:
b)
| 2√2−2 | | 2√2−2 | | 1+√2 | |
| = |
| * |
| =... |
| 1−√2 | | 1−√2 | | 1+√2 | |
reszta Twoja.. dasz radę. ;>
11 wrz 17:52
Bogdan:
| | 2√2 − 2 | | 2(√2 − 1) | |
b) x = |
| = |
| = −2 |
| | 1 − √2 | | −(√2 − 1) | |
11 wrz 17:57
gelynder: ok. dziekuje. b) juz mi wyszlo

Tylko czy w tym a ma byc wynik 26? Skorzystalem ze wzoru skroconego mnozenia
11 wrz 17:57
Bogdan:
Pokaż swoje obliczenia w a)
11 wrz 18:06
gelynder: (
√4+√7+
√4−√7)
2 =
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= [(4+7 |
| ) |
| + (4+7 |
| ) |
| ]2 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= 4+7 |
| + 2(4+7 |
| ) |
| )(4+7 |
| ) |
| ) + 4 − 7 |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= 8 + 2(4+7 |
| )(4+7 |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
= 8 + 2(16−7) = 8 + 18 = 26
11 wrz 18:13
gelynder: wszystkie 1/2 sa do potegi 1/2. nie wiem czemu nie wskoczylo
11 wrz 18:14
Bogdan:
Coś nie są jasne Twoje zapisy.
(√4 + √7 + √4 − √7 )2 =
= (√4 + √7 )2 + 2 * √4 + √7 * √4 − √7 + (√4 − √7 )2 =
dokończ
11 wrz 18:17
gelynder: = 4 + √7 + 2 * ( 4 + √7 ) * ( 4 − √7) + 4 − √7 ...?
11 wrz 18:21
Bogdan:
Źle, co się stało z pierwiastkiem za dwójką, czyli 2*√ ...
11 wrz 18:30
gelynder: pierwiastek * pierwiastek = nie ma pierwiastka...
jej... nie wiem czy tak mozna w tym wypadku:(
11 wrz 18:32
Bogdan:
dlaczego nie ma ?, np. √6 * √2 = √12
11 wrz 18:40
gelynder: ale √3 * √3 = 3
11 wrz 18:41
gelynder: ach... tam sa inne znaki w nawiasach! to nie wiem juz calkiem
11 wrz 18:41
gelynder: w ogole to tak wynika ze jedno z tego nawisu bedzie nieprawda.... bo bedzie '−' pod
pierwiastkiem...
11 wrz 18:43
Bogdan:
2√ (4 + √7) * (4 − √7) = ...
11 wrz 18:59
gelynder: ach...

2
√16−7 = 2*3 = 6
11 wrz 19:02
Bogdan:
a więc ostateczny wynik ?
11 wrz 19:03
gelynder: czyli wracajac do gornego dzialania to by bylo 8 + 6 = 14
czyli x i y sa rowne

juz mi pasuje wszystko. Ogromne dzieki!

11 wrz 19:04
gelynder: juz zapamietam jak to sie robi z tymi pierwiastkami

jeszcze raz dzieki
11 wrz 19:04
Bogdan:
Ok

ale jeśli nie weźmiesz się do roboty i nie opanujesz rachunków, to parafrazując Twoje
zdanie (pierwiastek * pierwiastek = nie ma pierwiastka) stanie się tak;
gelynder *
gelynder = nie ma
gelyndera
11 wrz 19:07
gelynder: oj... bedzie trzeba sie wziac do roboty:( i wlasnie temu teraz licze i licze bo co jak co, ale
to juz klasa maturalna
11 wrz 19:14
Bogdan:
Powodzenia
11 wrz 19:15
gelynder: bede tu jeszcze napewno nie raz zasiegal porad

Nie dziekuje

Powodzenie sie przyda

wiedza tez
11 wrz 19:21