wyznacz punkty przegięcia i zbadać wypukłość funkcji
vr:
−z tego co wiem trzeba zbadać 4 granice
− nastepnie policzyc asymptoty?
− 1 pochodna
− 2 pochodna
ale niestety nie wiem co i jak i z czym
prosze o pomoc
11 wrz 16:00
Godzio:
| | (Inx)'*x − Inx * (x)' | | | | 1 | | Inx | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| − |
| |
| | x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
| | 2 | | | | 2 | | x(1 − 2Inx | |
f''(x) = − |
| − |
| = − |
| − |
| = |
| | x3 | | x4 | | x3 | | x4 | |
| −2 − (1 − Inx2) | | Inx2 − 3 | |
| = |
| |
| x3 | | x3 | |
Punkt przegięcia:
f''(x) = 0
Inx
2 = 3
e
3 = x
2
x = e
3/2 v x = −e
3/2 −−− odpada bo x > 0
| | Ine3/2 | | 3 | |
f(e3/2) = |
| = |
| |
| | e3/2 | | 2e3/2 | |
Funkcja wklęsła:
f''(x) < 0
| Inx2 − 3 | |
| < 0 x3 > 0 bo x > 0 |
| x3 | |
Inx
2 < 3
Inx
2 < Ine
3
x
2 < e
3
x < e
3/2 i x > −e
3/2
funkcja wklęsła: x ∊ (0,e
3/2), wypukła: (e
3/2,
∞) '
Potwierdź czy się zgadza
11 wrz 16:20
vr: a nie trzeba granic liczyc?
lnx
2−3 =
√(e3)?
11 wrz 16:29
Godzio:
Jeśli masz polecenie tylko obliczyć punkt przegięcia i wypukłość to chyba nie
11 wrz 16:32
vr: mozesz mi podeslac swoj numer gadu?
11 wrz 16:34
Godzio:
13475599
11 wrz 16:35
AS: Zał. x > 0
Obliczam drugą pochodną
| | | | −x − 2x + 2xlnx | |
f"(x) = |
| = |
| |
| | x4 | | x4 | |
Punkt przegięcia znajduję z równości f"(x) = 0
f"(x) = 0 ⇒ lnx = 3/2 ⇒ x = e
3/2 ≈ 4.479 ; xo = 4.479
f(xo) ≈ 0.335
Punkt przegięcia: P(4.479,0.335)
Badam przedział (0,xo) np. x = 4
f"(x = 4) = −3.55*E−3 < 0 funkcja jest wklęsła
Badam przedizał (xo,...) np x = 5
f"(x = 5) = 1.751*E−3 > 0 funkcja wypukła.
11 wrz 16:49