1)Wacek nalał sobie pełną szklankę wody. Wypił 1/3 szklanki i dolał do pełna sok
proszę o pomoc.: 1)Wacek nalał sobie pełną szklankę wody. Wypił 1/3 szklanki i dolał do pełna soku.
Czynność tą powtórzył jeszcze pięciokrotnie. Ostatnio szklankę wypił do dna.
Ile szklanek wody i ile szklanek soku wypił Wacek?
2) 4bociany w 2godziny łapią 8 żab. Ile potrzeba bocianów, by w 1 godzinę schwytać 80 żab?
3)Ie jest prostokątów o polu równym 48 i bokach będących liczbami całkowitymi?
4)Znajdz 9 kolejnych liczb naturalnych których suma wynosi 900.
Bardzo proszę o pomoc jak zrobić te zadania.
11 wrz 13:43
Eta:
fajne zadanka
11 wrz 23:53
Godzio:
4.
96 + 97 + 98 + 99 + 100 + 101 + 102 + 103 + 104
11 wrz 23:57
Eta:
ok

czekam na .... 1/ ?
11 wrz 23:58
Godzio: hmmm rzeczywiście fajne
12 wrz 00:02
Eta:
Łatwe
12 wrz 00:09
think: w sumie to w zad 1 wodę można pominąć bo jakby nie było jej już nie dolewał tylko wypił jej
tyle ile nalał za pierwszym razem.
teraz tak:
| | 1 | | 1 | |
wlał |
| szklanki soku i tak jeszcze 5 razy po |
| szklanki |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
czyli soku |
| + 5* |
| = 2 szklanki  |
| | 3 | | 3 | |
12 wrz 00:15
Godzio:
| | 2 | | 1 | | 7 | |
... na początku napisałem tak: |
| + 5 * |
| = |
| więc stwierdziłem że źle po |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
moich dokładnych obliczeniach wyszło:
| 407 | |
| szklanki soku więc pozostawiam to bez komentarza |
| 243 | |
12 wrz 00:19
12 wrz 00:20
Eta:

A co z
"żabojadami" ?
12 wrz 00:21
Godzio: wyszło mi że 80 bocianów
zgadza sie ?
12 wrz 00:24
think: Godzio pewnie z tego samego co moje stwierdzenie na jednym z kół z algebry

napisałam, że to
oczywiste, że ta permutacja jest parzysta a z tego wynika już to i tamto

gościu mi
skomentował tylko tyle, że parzystość tej permutacji nie jest taka oczywista, nie dał mi
maksimum punktów, ale też nie dostałam za nie 0

prawda jest taka, że na chwilę mnie olśniło co do parzystości tego czegoś za chwilę olśnienie
znikło i nie mogłam sobie przypomnieć argumentu dlaczego ona jest parzysta
12 wrz 00:24
Godzio: a nie nie

czekajcie
12 wrz 00:24
think: tak skoro 4 boćki w godzinę łapią 4 żaby to wypada jedna żaba na boćka w ciągu godziny
12 wrz 00:25
Godzio:
a czyli dobrze jednak
12 wrz 00:26
Godzio: 3)Ie jest prostokątów o polu równym 48 i bokach będących liczbami całkowitymi?
k * n = 48
wszystkie dzielniki 48:
24 * 3
5 * 2 = 10 dzielników a że dzielniki i wyniki dzielenia są na zmiane więc jest
10 : 2 = 5 takich prostokątów
Rozpisując:
48: 2 = 24 k = 24, n = 2
48 : 3 = 16 k = 16, n = 3
48 : 4 = 12 k = 12 n = 4
48 : 6 = 8 k = 8 n = 6
12 wrz 00:30
Godzio: a i jeszcze jeden
48 i 1
czyli łącznie 6
12 wrz 00:32
Godzio:
Ze ślimaków nie skorzystam

, a tak w ogóle to już lecę muszę dokończyć oglądać potop który
męczę już 4 h także Dobranoc
12 wrz 00:45
Eta:
Miłego czytania

Dobranoc
12 wrz 00:46
Godzio:
oglądania*

Czytając bym się powiesił
12 wrz 00:48
think: 
Godzio
12 wrz 00:48
think: ja też znikam, ale spać

chleb się właśnie upiekł to mogę zmierzać w stronę wyrka
12 wrz 00:49
Eta:
Dobranoc
think
12 wrz 00:51
think: Dobranoc
Etunia
12 wrz 01:04