kilka zadan
a: zad 1
przekatna kwadratu k ma dlugosc 2√2, a obwod kwadratu m ma dlugosc 16√2. jak jest skala
podobienstwa kwadratu m do kwadratu k?
zad 2
roznica miar dwoch sasiednich katow wewnetrznych rownolegloboku jest rowna 30 stopni. ile rowny
jest kat tego rownolegloboku?
zad 3
stosunek dlugosci ramion trapezu prostokatnego jest rowny 2:1. jaka jest miara kata tego
trapezu?
zad 4
w trapezie rownoramiennym (ktoryy nie jest rownoleglobokiem) roznica miar katow wewnetrznych
lezacych przyy jednym z ramion jest rowna 50 stopni. ile rowna jest miara kata rozwartego tego
trapezu?
11 wrz 23:34
Godzio:
1. 2
√2 = a
√2 ⇒ a = ...
L
1 = 4a
L
2 = 16
√2
s = ...
2.
α − β = 30
o
α + β = 180
o −−− rozwiąż ten układ
3.
| | długość pierwszego ramienia | | 1 | |
sinα = |
| = |
| ⇒ α = 30o |
| | długość drugiego ramienia | | 2 | |
po rysunku to zobaczysz
4.
α − β = 50
o
α + β = 180
o
α = ?
11 wrz 23:39
think: zad1
policz obwód kwadratu k
| | obwód kwadratu m | |
skala podobieństwa = |
| |
| | obwód kwadratu k | |
zad2
skorzystaj z tego że równoległobok, ma po dwie pary kątów tej samej miary i suma sąsiednich =
180
o
zad3 tutaj przydaje się wiedza o cechach trójkąta (30,60,90)
zad 4 analogicznie jak 2
11 wrz 23:43
aa: w zadaniu 3 w poleceniu jest jaka jest miara kata ROZWARTEGO tego trapezu?
zostalo tylko to jedno, reszta jakos rozwiazana
12 wrz 02:53
Kejt:

obliczasz α i dodajesz 90
o (ten kąt prosty)..
12 wrz 10:54