proszę niech ktoś wytłumaczy jak to zrobić
proszę o pomoc.: 1)Jakie to liczby dodatnie, których suma jest 3,5razy większa od ich różnicy, a jedna z nich
jest o 2,4 większa od drugiej?
2)Oblicz sumę cyfr wszystkich liczb od 1 do 9999.
3)Jeden kran napełnia basen wodą w ciągu 2 godzin, drugi w ciągu 3godzin. W jakim czasie
napełnią basen obydwa krany?
11 wrz 09:52
Kejt:
1.
3,5(a−b)=a+b
a=b+2,4
2. wszystkich liczb naturalnych..
a
1=1
r=1
a
9999=9 999
chyba będzie dobrze.. dokończ.
11 wrz 11:53
Godzio:
| | 1 | |
jeden kran napełnia w ciągu 2 h czyli ma prędkość v1 = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
drugi w ciągu 3h więc: v2 = |
| |
| | 3 | |
suma prędkości:
11 wrz 12:15
Eta:

można prościej:
jeżeli basen pusty !
I kran −− napełnia
12 basenu w ciagu 1 h
II kran −− " "
13 basenu w ciągu 1 h
obydwa w ciągu 1 h napełniają
12+
13=
56 basenu
t=
65 h = 1 h 12 min.
11 wrz 12:33
Godzio:
Niby tak ale to z prędkościami chyba jest lepiej zrozumiałem przynajmniej dla mnie
11 wrz 12:35
proszę o pomoc.: Dziękuje bardzo za pomoc
11 wrz 13:18