Wyznacz współczynniki paraboli
Monia: Wyznacz współczynniki paraboli y=ax2+bx+c, wiedząc, że jej wierzchołek ma współrzędne (4,6)
oraz, że należy do niej punkt (1,3)
11 wrz 13:57
fly: 3=15a+3b /:3
1=5a+b
b=1−5a
p=4= −
b2a
4=
−1+5a2a /*2a
8a= −1+5a
3a=−1
a=−
13 ...
11 wrz 14:18
Monia: Dziękuje
11 wrz 14:45
Dada:
y = a(x − p)
2 + q
3 = a(1 − 4)
2 + 6
3 = 9a + 6
| | 1 | | 8 | | 2 | |
y = − |
| x2 + |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
11 wrz 15:06
Monia: próbuje obliczyć b i mi nie wychodzi wiem ze jestem noga z matmy, ale jeszcze raz proszę o
pomoc
11 wrz 15:40