Działania na pierwiastkach
wuwu: Mam taki problem z wyliczeniem takich dwóch przykładów i nie mam żadnego pomysłu na rozwiązanie
tego.
1. √250+4√102−6√64*103
2. 2x+3=63√5+x*3√320
11 wrz 14:54
Kejt:
1. powyciągaj tak żeby pod pierwiastkiem zostały 10 (pierwiastkami 2 stopnia)
2. muszę pokombinować..
11 wrz 15:05
Dada:
1. 2501/2 + 102/4 + 6403/6 = √25 * √10 + √10 + √64 * √10 =
= 5√10 + √10 + 8√10 = 14√10
2. 2x + 3 = 63√5 + x * 3√ 64*5
2x + 3 = 63√5 + 4x3√5
11 wrz 15:14
Kejt:
nie rozumiem po co piszesz gotowca.. co z tego, że Ty to potrafisz skoro to on(a) powinna/nien
to zrozumieć i zrobić/dokończyć sam(a)..
2.
2x−4
3√5x=6
3√5−3
wyłączam x przed nawias:
x(2−4
3√5)=6
3√5−3 /:(2−4
3√5)
pozbądź się niewymierności z mianownika.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1135.html
11 wrz 15:21
wuwu: O już wiem co robiłem źle. Dzięki za pomoc.
11 wrz 15:44
gadułą: 3p(320)
7 paź 08:32