oblicz współczynnik k
kamil66: osie układu i proste y=kx+1 oraz x+2y=4 ograniczają pewien czworokąt.Dobierz współczynnik k
tak, aby czworokąt ten był trapezem.
11 wrz 15:29
Kejt:
prosta y=kx+1 musi mieć takie współczynnik k aby była równoległa do tej drugiej prostej
hmm.. chyba będzie ok..
11 wrz 15:34
Godzio:
x 0 2
−−−−−−−−−−−−
y 2 1
Zaznaczyłem 2 możliwości,
czerwona: funkcja jest stała i jest równoległa do OX
| | 1 | |
niebieska: funkcja jest równoległa do prostej y = − |
| x + 2 |
| | 2 | |
11 wrz 15:37