ekstremum
student: Oblicz ekstremum funkcji uwikłanej: f(x,y)=y2+2x2y+4x−3
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu zadania ; )
11 wrz 17:37
11 wrz 17:40
Bogdan:
To nie jest funkcja uwikłana, to jest po prostu funkcja dwóch zmiennych.
11 wrz 17:41
student: Bogdan jesteś pewny?
Pani Dr uznała, że to jest funkcja uwikłana, także szybciej jej uwierze, ale napisz po czym
sądzisz, że to jest zwykła funkcja dwóch zmiennych.
11 wrz 18:13
Bogdan:
bo funkcja jest podana wprost: f(x, y) = ...., funkcja uwikłana zapisana byłaby np. tak:
f(x, y) = 0, czyli w postaci równania.
Funkcja uwikłana to funkcja, która nie jest przedstawiona jawnym przepisem, wzorem
wyrażającym zależność wartości funkcji od jej argumentu, lecz bardziej złożonym związkiem,
który nie daje się prosto przekształcić na jawny wzór.
Tu jest więcej na ten temat;
http://www.wmie.uz.zgora.pl/~esylwest/pliki/wyk14_td.pdf
11 wrz 18:38