ekstrema funkcji + monotoniczność
vr: wyznaczyc ekstrema funkcji i zbadac monotonicznosc
daje prosty przyklad, bo chodzi mi o zrozumienie samej idei rozwiazywania.
wiem, że trzeba policzyć pochodną, ale co dalej?
jak liczyc te ekstrema? kiedy one wystepują? z góry dzieki za pomoc
11 wrz 12:27
Godzio:
D: R − {2}
| | 2x(x − 2) − x2 | | x2 − 4x | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x − 2)2 | | (x − 2)2 | |
ekstrema to miejsca w których pierwsza pochodna jest równa zeru
f'(x) = 0
x
2 − 4x = 0
x(x − 4) = 0
x = 0 v x = 4
(0,0) , (4,8)
funkcja jest rosnąca gdy f'(x) > 0 , malejąca gdy: f'(x) < 0
x
2 − 4x > 0
x(x − 4) > 0
rosnąca: x ∊ (−
∞,0) ∪ (4,
∞) malejąca: (0,2)∪(2,4)
11 wrz 12:31
vr: f'(x) = 0
x2 − 4x = 0
x(x − 4) = 0
x = 0 v x = 4
(0,0) , (4,8)
skąd ten zapis (0,0),(4,8)?
11 wrz 13:13
Godzio:
dla x = 0 podstawiamy do wzoru początkowego:
| | 02 | |
f(0) = |
| = 0 więc otrzymaliśmy punkt (0,0) analogicznie z drugim |
| | 0 − 2 | |
11 wrz 13:19