rozkladanie wielomianow na czynniki
melania.: rozloz na czynniki wielomiany:
a) w(x) = x3(x2−7)2 − 36x
b) w(x) = x3(x2+2)2 − 9x
c) w(x) = (x2 − 2)4 − 4x4
i to ostatnie rozpisalam na
w(x) = (x2 − √2x − 2)(x2 + √2x − 2)(x4 − 2x2 + 4) i co dalej z tym zrobic, jak rozpisac
ten ostatni nawias?
i jeszcze nie wiem jak zrobic podpunkt a) i b), pewnie podobnym sposobem, ale nie wiem jakim.
prosze o pomoc.
ps. tym razem sie nie pomylilam. ^^.
11 wrz 15:31
Godzio: a)
W(x) = x3(x2 − 7)2 − 36x = x[ [ x(x2 − 7) ]2 − 62 ] −−− skorzystaj ze wzoru na różnicę
kwadratów
a później szukaj pierwiastków
b) tak samo jak wyżej
c) (x2 − 2)4 − 4x4 = ( (x2 − 2)2 − 2x2)( (x2 − 2)2 + 2x2) =
= (x4 − 4x2 + 4 − 2x2)(x2 − 4x2 + 4 + 2x2) = (x4 − 6x2 + 4)(x4 − 2x2 + 4)
x4 − 2x2 + 4 > 0 bo Δ < 0
natomiast
x4 − 6x2 + 4 −−− x2 = t, t ≥ 0
t2 − 6t + 4 −−− licz deltę i pierwiastki, wyklucz je jeśli są ujemne powodzenia
11 wrz 15:46