matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
a
Marta:
przedstaw liczbę a=
√
29−12
√
5
w postaci x+y
√
5
gdzie x i y są liczbami wymiernymi
11 wrz 14:28
Dada:
(3 + 2
√
5
)
2
= 9 + 12
√
5
+ 20 = 29 + 2
√
5
x = 3, y = 2
11 wrz 15:28