Macierz
ja: Mam problem z wyznacznikiem macierzy, mi na kartce wychodzi −43 a wolframalpha podaje "not a
sqare matrix" w exelu tez brak wyniku:(
3 1 −1 1
6 −2 −1 2
1 −2 3 −1
11 wrz 18:35
ja: ok wiem to nie jest macierz kwadratowa:(
chciałem obliczyć równanie metodą crammera ale niestety nie da się
11 wrz 18:37
sushi_ gg6397228:
jedna niewiadoma musisz przeniesc na druga strone i wtedy dostaniesz 3x3 macierz głowna
11 wrz 18:38
ja: dzięki za podpowiedz
11 wrz 18:46
ja: 3,6,−1,1 =4
6,−2,−1,2 =5
1,−2,3,−1 =1
to moje zadanie i wyniki wyszły takie
Wx1= 0,4
Wx2=1,65
Wx3=1,375
czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze wyszło
11 wrz 19:00
ja: jednak jest źle liczę metodą gaussa
11 wrz 19:10
11 wrz 19:47
ja: tak to już już miałem obliczone
11 wrz 19:57