matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.12.2017
Zadania
Odp.
0
złota owca:
naszkicuj wykres odpowiedniego wielomianu i następnie rozwiąż nierówność. 3(x−5)(x+2)(x+4)<0
2
zxv:
Może ktoś wie jak sprawdzić, czy szereg jest zbieżny?
4
Ukosnik:
Dla jakich wartości parametru m cześć wspólna przedziału A = (−
∞
; m
3
− m > i B = <2m −2;
∞
) jest zbiorem pustym?
1
kartydogry:
Jest jakiś sposób na szybkie mnożenie liczb dwucyfrowych zakończonych na 5? np. 25*35, 75*55
2
Faja:
oblicz: cos
2
2,5 − sin
2
22,5
1
pilne:
Oblicz granice z e
3
pytający:
Takie troche dziwne mam pytanie, ale czy np w zbiorze (0;2) będzie nieskończenie wiele liczb niewymiernych?
5
lego:
x
2
+ 1 ≠ 0 x
2
≠ −1 ⇒ tutaj moje pytanie mogę to spierwiastkować? Bo liczby ujemnej nie można
0
Stefan:
Witam potrzebuję pomocy z następującym zadaniem: Sprawdź czy relacja jest równoważna i ew. wyznacz klasy abstrakcji (a,b) R (c,d)
4
Domi:
Z tali 52 kart wybieramy 13. Oblicz, na ile sposobów można dokonać wyboru tak, aby wśród wybranych :
1
Wielki :
Mam tu bardzo ciekawą grę. Jest też konkurs http://marwoj.c0.pl/2017/12/03/gettowin/
1
Kolos jutro:
Czy istatnieje taki parametr a, że funkcja f(x) jest różniczkowalna w całej swojej dziedzinie?
6
ubogimatematyk:
f
(
x) =
√
(x
3
+ 1)(x
2
− 9)
6
niqqa:
Jak policzyć
√
7,2*10
−9
? Jak mogę to rozpisać zeby latwo policzyć?
1
Kaspian:
to są funkcje złożone pochodna sin4x = cos4x razy pochodna funkcji wewnętrznej czyli pochodna sin4x=cos4x*4
1
algebra:
Czy istnieje monomorfizm grup f:G→H? Jesli tak, wskazac przyklad i wyznaczyc obraz.
5
Michał:
Hej
Potrzebuje wsparcie w lieczniu, gdyby ktoś mógł pomoc będę wdzięczny. Dany jest sześcian ABCDA'B'C'D' o krawędzi 24. Oblicz pole trójkąta BDE, gdzie punkt E należy
6
Kasia:
Rozwiąż równanie: sin
4
x+cos
4
x=cos4x
4
Wiktor:
Ramię trójkąta równoramiennego ma długosć 24 cm i tworzy z podstawą kąt o mierze 30 Oblicz pole trójkąta.
5
Maciej:
Jedna dziesiąta jednej liczby stanowi 8% drugiej liczby. Znajdź te liczby
3
Maciej:
Oblicz ogólny wyraz ciągu arymtmetycznego (a
n
) o wyrazach a
1
=
√
3
oraz a
5
=5
√
3
−4
1
reminox:
Policz granicę z tego wyrażenia lim(x−>01) tgx−sinx/sin
3
x
4
trudne zadanie :
Dany jest trójkąt ABC. Niech H będzie jego ortocentrum, O środkiem okregu opisanego, S środkiem ciężkości, F środkiem okręgu przechodzącego przez spodki wysokości trójkąta ABC. Wtedy:
0
Resho:
Hejka, pomógłby ktoś?
https://iv.pl/images/12671597609286868081.png
5
matma:
W równoległoboku przekątna o długości 12 dzieli kąt ostry równoległoboku
3
Janek191:
x + 4 − 1
1
f(x) =
=
(2 x + 6)*(
√
x + 4
+ 1)
2*(
√
x + 4
+ 1)
3
annaa:
Oblicz
2
CardiB:
2x−3
Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
9x
2
−6x+1
2
XYZ:
Pomoze ktoś? Funkcja f okreslona jest wzorem
10
Makaz:
log
4
x = log
2
{2} 10
5
Oblicz x [ po = chodzi o logarytm o podstawie 2 pierwiastki z dwóch z 10 do 5 potęgi]
9
maciex:
Macierz zespoloną |z 3+4i 4|
0
Piotrox:
Wyznacz zbiory A = { x : x ∈ N ∧ (x − 6)
2
< 4 } i B = (−2, 5>. Określ liczność zbiorów.
10
kasia123:
Czy jest możliwy przypadek, iż przekątne deltoidu będą równe?
0
Karol:
W urnie mamy 6 białych kul i 4 czarne. Ciągniemy z urny kule ze zwracaniem, aż do otrzymania kuli białej, lecz co najwyżej trzy razy.
8
karla:
Jakie może byc największe możliwe pole trapezu spośród wszystkich trapezów rownoramiennych o mniejszej podstawie i ramionach tej samej długości a?
4
Bobek:
Botanicy szacują natężenie światła w lesie korzystając z zależności log=I/I0=−0,43NDI, gdzie: I−natężenie światła w odległości l metrów od brzegu lasu
10
kasia123:
:::rysunek::: Polecenie: oblicz kąty trójkąta. Podany jest kąt zaznaczony na czerwono: 40 stopni. Kąty
1
pike:
|5x + 25| − |3x + 15| > 7 + |x+5| Rozwiaz rownanie.
0
Likemaster:
Witam dzisiaj miałem kolosa z macierzy i mam nie wiem czy dobrze zrobiłem zadanie, A i B są to macierze zadanie to : (A+B)A ,nie wiem czemu zrobiłem najpierw dodanie a poźniej
0
fox:
Jak udowodnić, że f o (g o h) = (f o g) o h?
1
Kasia:
Dana jest funkcja g(x)=2
x
− 4. Naszkicuj wykres funkcji:
|g(|x|)|
b)y=
g(|x|)
0
Marcin:
Ile osób powinno być wylosowanych do próby, aby oszacować frakcję osób głosujących na kandydata X, tak aby błąd szacunku był mniejszy niż 1%:
7
Igor:
W układzie współrzędnych prostokątnych wyróżniamy zbiór punktów o współrzędnych (x,y) takich, że x ∊ {0,1,2,3} i y ∊ {0,1,2,3}.Ile wynosi prawdopodobieństwo, że losowo wybrane trzy punkty
1
ziomek:
jesli mam wektor [2,−1,4]
T
to co oznacza to T? Co z tym zrobic?
1
g:
Zacznij od równania gazowego w wersji ze stałą temperaturą, czyli P*V = const.
8
Klara:
Mam taki uklad równań, niestety nie wiem jak zapisac klamerkę na tym forum i czy w ogole sie da dlatego napiszę rownania jedno pod drugim
2
hzek:
potrzebuje jakieś wskazowki jak rozpoczać Rozwiąż:
0
pawcio:
Jesli chcę rozwiązać układ równan metodą Gaussa to ilosc niewiadomych musi byc rowna ilosci rownan?
1
Karina :
Wyznacz dziedzinę funkcji danej wzorem. Proszę o rozwiązanie i wyjaśnienie.
3
kulawy matematyk :
Zbiór M jest zbiorem tych wartości całkowitych parametru m mniejszych od 2π, dla których równanie: (2m−2)x
4
− 2(2m+3)x
2
+ (2m+1) = 0 ma cztery różne pierwiastki rzeczywiste. Jakie
0
PannaA:
Z populacji o rozkładzie normalnym N(12,σ) pobrano próbę liczącą 10 elementów. Odchylenie standardowe w tej próbie jest równe 1,5. Jakie jest prawdopodobieństwo, że średnia
0
paul:
Potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu tego przykładu Oblicz granicę ciągu. sin{[π(n−5)]/6n+4}
0
Dawid:
Zbadaj czy istnieje pochodna funkcji f(x)=x|x|−x w punkcie x
0
=0.
1
Kasia S:
Problem w Kombinatoryce Dany jest zbiór X={1,2,3,4,5,6,7,8}. Ile jest par (a,b) takich, że a i b należą do zbioru X
1
eliza.02:
Wierzchołek pewnej paraboli i punkty przecięcia tej paraboli osią x leżą na okręgu o promieniu 4, którego środkiem jest początek układu współrzędnych. Znajdź wzór tej funkcji, której
6
Piotrox:
Sformułuj definicję relacji. Wyznacz relację R: N × N ⊃ R ={ (x,y) : x
2
+ y
2
≤ 10}
0
kopczyk:
Proszę o pomoc.. Nie rozumiem w ogóle o co chodzi w zadaniu.
6
matematix:
(3+i)z=2iz z przy (3+i) jest sprzężone
1
Zosia:
Mam pytanie. Co robię źle w tym zadaniu? bo w odp jest podane tylko rozwiązanie dla tg. Z góry dziękuję
5
klara:
lim (x dąży do 0+) =
√
x
*lnx
5
Kasia S:
Mam problem z rozwiązaniem zadania z Kombinatoryki. Dany jest zbiór X={1,2,3,4,5,6,7,8}. Ile jest par (a,b) takich, że a i b należą do zbioru X
2
jann:
Proszę o pomoc
21
kruk:
:::rysunek:::
1
kruk:
3
pawcio:
oblicz pochodną funkcji
1
Bogo17:
2
dziku:
oblicz granicę funkcji
6
złota owca:
wyznacz równanie stycznej do okręgu x
2
+ y
2
+ 2x +4y − 12 = 0 prostopadłej do prostej y=4x −
√
2
.
4
Robson:
Jak ugryźć takie zadanie?
4
Całkowy:
Proszę o podpowiedzi do całek. Nie mam pomysłu jak się za nie zabrać. Dozwolone całowanie przed podstawienie.
2
P.K.:
Twierdzenie Weierstrassa Dana jest funkcja ciągła w przedziale [a,
∞
) i taka, że limx→
∞
f(x) = g. Wykaż, że jest ona
5
Bogo17:
W trójkącie prostokątnym , jedna z przyprostokątnych jest równa 8 a promień okręgu wpisanego w ten
3
'Leszek:
Zbior liczb wymiernych jest podzbiorem zbioru liczb rzeczywistych , zas zbior liczb rzeczywistych jest podzbiorem zbioru liczb zespolonych !
0
student:
Z grupy robotników pewnego zakładu wykonujących taką samą pracę wybrano w sposób losowy 5 pracowników i dokonano badania pod względem wydajności pracy ( w szt./h) uzyskując dane:
5
Kanza:
Wyznaczyć funkcje odwrotne. Dla funkcji, które nie są bijekcjami, wyznaczyć ich zawężenia tak, aby otrzymać bijekcje i wyznaczyć dla nich funkcje odwrotne na zawężeniach.
1
ktoś:
Korzystając z definicji pokaż, że granicą:
n
√
4
= 1
2
Hej:
Tabela przedstawia dane i ich liczebności oblicz średnią arytmetyczna, mediane, odchylenie standardowe
5
kalina:
Wypisz wszystkie elementy zbioru