Mam duzy problem z takim zadaniem, potrzebne na jutro
kulawy matematyk : Zbiór M jest zbiorem tych wartości całkowitych parametru m mniejszych od 2π, dla których
równanie: (2m−2)x4 − 2(2m+3)x2 + (2m+1) = 0 ma cztery różne pierwiastki rzeczywiste. Jakie
jest prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrana liczba ze zbioru M spełnia nierówność:
log2/9x (2 − 1/3x) < 0
4 gru 17:18
kulawy matematyk: Znajdzie sie ktoś kto pomoże?
4 gru 19:49
iteRacj@:
(2m−2)x
4 − 2(2m+3)x
2 + (2m+1) = 0
równanie ma cztery pierwiastki gdy
1. 2m−2≠0 → m≠1
podstawiam zmienną pomocniczą t
(2m−2)t
2 − 2(2m+3)t + (2m+1) = 0
i mam kolejne warunki
2. Δ>0
| | 2m+1 | |
3. t1*t2 >0 → |
| >0 |
| | 2m−2 | |
| | 2(2m+3) | |
4. t1+t2 >0 → |
| >0 |
| | 2m−2 | |
z tych obliczeń (sprawdź, czy nie ma pomyłki) ostatecznie m>1
z warunków zadania m∊C (całkowitych) i m<2π
z obu warunków dostaje liczby całkowite 1<m<2π czyli M = {2,3,4,5,6}
teraz pozostaje ustalić, jaki jest zbiór rozwiązań nierówności z logarytmem,
| | 2 | | 2 | |
ale nie jestem w stanie odczytać, czy podstawą logarytmu jest |
| i |
| *x |
| | 9x | | 9 | |
i obliczenie samego prawdopodobieństwa pozostawiam autorowi wpisu
4 gru 21:56
kulawy matematyk: Dziękuję bardzo, myślę ze juz z tym nie powinno byc problemu
4 gru 21:58