funkcje odwrotne
Kanza: Wyznaczyć funkcje odwrotne. Dla funkcji, które nie są bijekcjami, wyznaczyć ich zawężenia tak,
aby otrzymać bijekcje i wyznaczyć dla nich funkcje odwrotne na zawężeniach.
Ogólnie jeśli funkcja jest bijekcją wiem jak zrobić z niej funkcje odwrotną. Ale nie wiem jak
poradzić sobie z zawężeniami, np:
a) f(x) = |X2−4|
4 gru 09:04
Jerzy:

I masz cztery zawężenia.
4 gru 09:12
Kanza: zawężenia wiem jak zrobić ale jak wyznaczyć dla tych zawężeń, czym to się będzie różniło?
4 gru 09:20
Jerzy:
Ustaleniem dziedziny i zbioru wartości dla poszczególnych zawężeń.
4 gru 09:22
Kanza: Czyli np dla x ∊ (−
∞; −2) będzie:
y=|x
2−4|
y=x
2−4 ⋁ −y=x
2−4
x
2=y+4 ⋁ x
2=−y+4
x=
√y+4 ⋁ x=−
√y+4 ⋁ x=
√−y+4 ⋁ x=−
√−y+4

?
4 gru 09:52
Jerzy:
W tym zawężeniu mamy:
f {(−∞;−2) → (0;+∞)}
D = (−∞;−2) i Zw = (0;+∞)
y = x2 − 4 ⇔ x2 = y + 4 ⇔ x = +/− √y + 4 , czyli:
f−1(x) = −√y+4 ( bo funkcja przyjmuje wartości z przedziału: ( −2;−∞)
D = (0;+∞) i ZW = (−∞;−2)
4 gru 10:31