asd
Dickens: Cienki nieważki tłok dzieli zamknięte naczynie cylindryczne o wysokości h=0.6m na dwie równe
części. Tłok może przesuwać się bez tarcia. Gdy był on unieruchomiony, obie połówki naczynia
napełniono gazem doskonałym o tej samej temperaturze przy czym w jednej części ciśnienie gazu
było n=2 razy większe niż w drugiej. Obliczyć o ile przesunie się tłok po jego oswobodzeniu,
jeżeli temperatura gazu nie zmieniła się.
Od czego tutaj zacząć?
4 gru 17:40
g: Zacznij od równania gazowego w wersji ze stałą temperaturą, czyli P*V = const.
4 gru 20:24