Mógłby ktos rozwiązać? ;)
karla: Jakie może byc największe możliwe pole trapezu spośród wszystkich trapezów rownoramiennych o
mniejszej podstawie i ramionach tej samej długości a?
4 gru 18:51
Stach:

h =
√ a2 − c2
Pole trapezu P = (a + c)*h = (a + c)*
√ a2 − c2 =
√ (a2 − c2)*(a + c)2
f(c) = (a
2 − c
2)*(a + c)
2
P jest największe dla tej wartości a, dla której funkcja f(c) osiąga maksimum
4 gru 19:30
Stach:
P jest największe dla tej wartości c, dla której f(c) osiąga maksimum
4 gru 19:31
karla: To juz jest tak skończone?
4 gru 19:33
Eta:

Takim trapezem jest trapez "sklejony z trzech trójkątów równobocznych o boku dł. "a"
wykażemy to:
|AE|= x |AB|=a+2x , |DC|=a
P= (a+x)*h
x= a*cosα i h= a*sinα
P(α)= (a+acosα)*asinα ⇒ P(α)= a
2sinα*(1+cosα) ,
P
'(α)=a
2[cosα(1+cosα)+sinα*(−sinα)
P
'(α)=0 ⇔ cosα+cos
2α−sin
2α=0 , sin
2α= 1−cos
2α
2cos
2α+cosα−1=0 Δ=9
√Δ=3
........................................
........................................
α=60
o
=======
................................
| a2√3 | |
P= 3* |
| −−− pole maksymalne |
| 4 | |
===============
4 gru 19:35
Stach:
Trzeba oczywiście wyznaczyć ekstrema funkcji f(c), ale to do Ciebie należy
4 gru 19:36
Eta:
4 gru 19:37
karla: Dzięki Eta, wymiatasz
4 gru 19:44
karla: Stach oczywiście tez wielkie dzięki
4 gru 19:45