Liczby zespolone
matematix: (3+i)z=2iz z przy (3+i) jest sprzężone
Dochodzę do rozpisania układu równań i nie wiem co dalej.
4 gru 16:13
matematix:
4 gru 18:43
Janek191:
−
( 3 + i ) z =2 i z
4 gru 18:44
Janek191:
(3 + i)*(a − b i) = 2 i*(a + b i)
3a − 3 b i +a i + b = 2a i − 2b
(3a + b ) + ( a − 3 b) i = − 2b +2 a i
więc
3a + b = − 2b i a − 3b = 2 a
3 a = − 3 b i a = − 3b
3* ( −3 b) = − 3b
− 9 b = − 3 b
b = 0
a = 0
z = 0
=====
4 gru 18:51
PW:
(3+i)(x−iy) = 2i(x+iy)
3x+y+(x−3y)i=2xi−2y
x=0 i y=0
Rozwiązaniem jest liczba z
0=0, co można było od razu powiedzieć bez żadnego liczenia.
4 gru 18:59
PW: Janku, nie widziałem Twojego rozwiązania.
4 gru 19:01
Janek191:
Nic nie szkodzi

Pozdrawiam
4 gru 19:01