geometria
złota owca: wyznacz równanie stycznej do okręgu x
2 + y
2 + 2x +4y − 12 = 0 prostopadłej do prostej
y=4x −
√2.
mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze policzyłem? z góry thx

−2a = 2 y=4x−
√2 d=
|−4b−9|√17,
−2b = 4 y=ax + b czyli
c= −12
−14x +y − b=0 |−4b−9|=17
czyli a = −1, b= −2, c= −12 x+4y−4b=0 b=−6,5 lub b=2
S(−1,−2) A=1, B=4, C=−4b
r=
√17
d=r
y=
−14x − 6,5
y=
−14x +2 dobrze?

a jak nie to co mam źle? liczę na szybką odp B)
4 gru 11:09
Jerzy:
Szukana styczna: x + 4y + k = 0
| |−1 +4*(−2) + k| | |
Z odległości stycznej od środka okregu: √17 = |
| |
| √17 | |
i terza oblicz: k
4 gru 11:31
złota owca: wychodzi tak samo xd
4 gru 11:34
złota owca: ale nie... czemu k jest na plusie?
4 gru 11:35
złota owca: mi w moim toku myślenia C wyszło −4b, podstawiam do wzoru na d.....
4 gru 11:36
Jerzy:
We wzorze jest znak "+" , ale to bez znaczenia.
Dopiero po obliczeniu okaże się, czy jest dodatnie ,. czy ujemne.
4 gru 11:38
piotr: złota owca policzyłeś dobrze
4 gru 12:18