Problem z Kombinatoryką
Kasia S: Mam problem z rozwiązaniem zadania z Kombinatoryki.
Dany jest zbiór X={1,2,3,4,5,6,7,8}. Ile jest par (a,b) takich, że a i b należą do zbioru X
oraz liczba a jest nieparzysta lub liczba b jest większa od 5?
Proszę o pomoc
dziękuje : )
4 gru 15:34
piotr: 4*3, przy dopuszczeniu a=b
4*2, przy zastrzeżeniu a≠b
4 gru 15:43
Kasia S: To jest jedno z zadań z mojego podręcznika i odpowiedzią z tyłu książki jest 44. ale ja nie
wiem jak do tego dojść. A jak piotr wezmę twoją odpowiedź to będzie ona niezgodna. czy jest
tutaj jakaś zagadka czy może podręcznik się myli ?
4 gru 16:43
PW: Niech
A = zbiór par (a,b), w których a jest nieparzysta
B = zbiór par (a,b), w których b jest większa od 5
|A∪B| = |A| + |B| − |A∩B|
4 gru 16:55
Mila:
|A|=4*8=32 , gdzie a∊{1,3,5,7} i b∊{1,2,3,4,5,6,7,8}
|B|=8*3=24, gdzie a∊{1,2,3,4,5,6,7,8} i b∊{6,7,8}
|A∩B|=4*3=12 gdzie a∊{1,3,5,7} i b∊{6,7,8}
|A∪B|=32+24−12=56−12=44
4 gru 17:23
Kasia S: Dziękuję bardzo za pomoc. Teraz to ma sens. dziękuję
4 gru 18:50