Wielomiany
Ukosnik: Dla jakich wartości parametru m cześć wspólna przedziału A = (−
∞; m
3 − m > i B = <2m −2;
∞)
jest zbiorem pustym?
Wychodzi mi wynik m∊ (−
∞; −1) ∪(1;2), a odpowiedź to (−
∞;−2)
4 gru 23:25
Maciess:

Żeby był zbiór pusty to wnioskuje, że m
3−m < 2m−2 → m
3−3m+2<0
m
3−3m+2<0
Teraz z twierdzenia pana Bezouta (mam nadzieje że nie przekręciłem)
{−1,1,2,−2}
W(1)=1−3+2=0
Dzielimy wielomian i otrzymujemy
(m−1)(m
2+m−2)<0
Teraz wiadomo delta i pierwiastki
m=1 m=−2
(m−1)
2(m+2)<0
Metoda węża i widać że m jest mniejsze od 0 w przedziale (−
∞,−2)
5 gru 00:04
Maciess: Łaaa nawet wynik się zgadza. Pozdrawiam i dobrej nocy życzę
5 gru 00:06
Eta:
5 gru 00:10
Ukosnik: Ah, podczas przenoszenia jakoś magicznie mi się pojawił m
2 :s Dzięki dzięki, zapowiada się,
że dzisiaj noc będzie długa
5 gru 00:12