Wzór funkcji kwadratowej
eliza.02: Wierzchołek pewnej paraboli i punkty przecięcia tej paraboli osią x leżą na okręgu o promieniu
4, którego środkiem jest początek układu współrzędnych. Znajdź wzór tej funkcji, której
wykresem jest parabola.
4 gru 16:36
kochanus_niepospolitus:
Z treści zadania wynika, że miejsca zerowe funkcji kwadratowej to −4 i 4. W takim razie
xwierzchołka = 0 i ywierzchołka = 4 bądź −4
Należy jeszcze tylko dobrać współczynnik 'a'
f(x) = a(x−4)(x+4)
f(0) = +/− 4 ⇔ +/− 4 = a*(−16) ⇔ a = ...
4 gru 16:45