Równanie z parametrem
Julia: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = |x + 4| − |1 − x|. Na podstawie wykresu:
a) wyznacz parametr m dla którego rozwiązaniem równania f(x) = 1 − 2m jest liczba −2.
b) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x + 4| − |1− x| = 1 − 2m ma
tylko jedno rozwiązanie.
Więc naszkicowałam wykres i jestem w kropce. Pustka w głowie totalna.
4 gru 12:52
kruk:

Różowa prosta , to : y = 1 − 2m
a teraz potrafisz ?
4 gru 12:59
Julia: w sensie że 1 − 2m = −2 ?
4 gru 13:04
Jerzy:
W tym położeniu prostej y = 1 − 2m rozwiązaniem tego równania jest x = −2
4 gru 13:14
Julia: okej... czyli 1 − 2m = |−2 + 4| − |1 + 2| ⇔ m = 1
4 gru 13:25
Julia: a w pkt b) równanie ma jedno rozwiązanie dla f(x) ∊ (−5,5) więc m∊(−2, 3)
4 gru 13:27
Jerzy:
Przecież to tylko fragment wykresu.
4 gru 13:28
Julia:

No ale w zeszycie sobie go ładnie naszkicowałam i f(x)∊(−5,5)
4 gru 13:33
Jerzy:
OK ... w takim razie dobrze, tlko nie f(x) ∊ (−5;5) , tylko: m ∊ (−5;5)
4 gru 13:35
Jerzy:
..... m ∊ (−2;3)
4 gru 13:36
Julia: eeee... ale dlaczego... przecież f(x) = y, a y należy do zbioru (−5,5) (bo to są skrajne punkty
na dole i na górze wykresu)
dla y > −5 , m < 3 jeżeli y = 1 − 2m
4 gru 13:39
Julia: noo
ok nvm
dziękuję za pomoc
4 gru 13:40
Julia:
4 gru 13:40
Jerzy:
Dobrze, tylko zapis f(x) ∊ (−5;5) jest bez sensu , chociaż wiem co miałaś na myśli.
4 gru 13:41
Jerzy:
Dobrze, tylko zapis f(x) ∊ (−5;5) jest bez sensu , chociaż wiem co miałaś na myśli.
f(x) ∊ [−5;5] , a to już prawda.
4 gru 13:42
Julia: okej

w takim razie jak to zapisać? y ∊ (−5,5) ? jakby było coś bardziej skomplikowanego to
wolę napisać żeby mi się cyferki nie pomyliły przy liczeniu
4 gru 13:43
Julia: pierwsze widzę taki sposób... dlaczego tak
4 gru 13:44
Jerzy:
Przecież zbiorem wartości tej funkcji jest przedział: [−5;5] , a więc dla dowolego x ,
f(x)= należy do tego przedziału.
4 gru 13:48
Julia: aaaaa ale jak napiszę że funkcja ma jedno rozwiązanie dla y ∊ (−5,5) to może być nie?
4 gru 13:54
Jerzy:
Nie funkcja ma rozwiązanie, tylko podane równanie.
4 gru 13:56
Jerzy:
A poza tym , o co innego pytają w zadaniu, więc podajemy wartość m, a nie f(x).
4 gru 13:57
Julia: ah no tak

dobra dziękuję
4 gru 13:57