matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Maciej:
Oblicz ogólny wyraz ciągu arymtmetycznego (a
n
) o wyrazach a
1
=
√
3
oraz a
5
=5
√
3
−4
4 gru 20:45
5-latek:
a
5
−a
1
r=
5−1
masz r masz a−1 wiec podstaw do wzoru
4 gru 20:47
5-latek:
a
1
ma byc
4 gru 20:48
Eta:
a
n
= (
√
3
−1)*n+1
4 gru 21:06