Szybkie liczenie
kartydogry: Jest jakiś sposób na szybkie mnożenie liczb dwucyfrowych zakończonych na 5?
np. 25*35, 75*55
Jak podnieś taką liczbę szybko do kwadratu wiem, ale jak wykonac takie dzialania jak napisalem
szybko i w pamieci
4 gru 22:51
Bogdan:
Można np. stosować wzór skróconego mnożenia: (a − b)(a + b) = a
2 − b
2
| | 25 + 35 | |
25*35 = (30 − 5)(30 + 5) = 900 − 25 = 875, 30 = |
| |
| | 2 | |
| | 75 + 55 | |
75*55 = (65 + 10)(65 − 10) = 4225 − 100 = 4125, 65 = |
| |
| | 2 | |
| | 35 + 85 | |
35*85 = (60 − 25)(60 + 25) = 3600 − 625 = 2975, 60 = |
| |
| | 2 | |
Po przećwiczeniu mnożenia tym sposobem i dojściu do wprawy, mnożenie można
sprawnie wykonywać w pamięci. Można spróbować tak mnożyć przez siebie niektóre
liczby dwucyfrowe zakończone nie tylko cyfrą 5, np.: 19 * 23 = (21 − 2)(21 + 2) = 441 − 4 = 437
5 gru 00:50