Witam
Klara: Mam taki uklad równań, niestety nie wiem jak zapisac klamerkę na tym forum i czy w ogole sie da
dlatego napiszę rownania jedno pod drugim

(8
x+y)
y2−xy−8=1
(0,25
y−x)
y2+xy+2y−16=1
Czy znalazłaby się jakaś dobra duszyczka która chciałaby to rozwiązać?
4 gru 17:26
Klara: ?
4 gru 17:41
Klara: Tylko ja nawet nie wiem jak to tknąć
4 gru 17:42
Maciess: Ja bym kombinował tak, że żeby coś (innego niż 1) podniesione do potęgi dało 1 to wykładnikiem
musi być 0.
Wymnóż tak aby otrzymać postać podstawawykładnik i potem wykładnik przyrównaj do 0 i rozwiąż
układ
4 gru 17:51
LWG: Przepraszam, oczywiście Maciess. Wymnażamy wykładniki. Po tym będziemy mieli 8 i 0,25 w
podstawach. Tacy jesteśmy leniwi.
4 gru 18:02
Mila:
8(x+y)*(y2−xy−8)=80
4(x−y)*(y2+xy+2y−16)=40
stąd:
(x+y)*(y2−xy−8)=0
(x−y)*(y2+xy+2y−16)=0⇔
x+y=0 lub (y2−xy−8)=0
i
(x−y)=0 lub (y2+xy+2y−16)=0
teraz dasz radę sama?
4 gru 18:19
Klara: Teraz po prostu wyliczyc sobie y albo x i podstawic tak?
4 gru 18:29
Klara: Choć nie, chyba to tak nie jest, przepraszam, ale moglabys dokończyć? Lepiej bym to moze wtedy
zrozumiała
4 gru 18:30
Mila:
| | y2−8 | |
z (1) y=−x lub xy=y2−8 ⇔x= |
| i y≠0 |
| | y | |
podstawiam do (2)
x+x=0 ⇔x=0 i y=0 lub x
2−x
2+2*(−x)−16=0⇔x=−8
(0,0) lub (−8,8)
lub
y
2+8−y
2=0
brak rozwiązania
(y
2+xy+2y−16)=0
y
2+y
2−8+2y−16=0
2y
2+2y−24=0 /:2
y
2+y−12=0
Δ=49
y=−4 lub y=3
| | 16−8 | | 9−8 | | 1 | |
x= |
| =−2 lub x= |
| = |
| |
| | −4 | | 3 | | 3 | |
============
4 gru 18:53