Potrzebuje wsparcie w lieczniu, gdyby ktoś mógł pomoc będę wdzięczny.
Dany jest sześcian ABCDA'B'C'D' o krawędzi 24. Oblicz pole trójkąta BDE, gdzie punkt E należy
do krawędzi CC' i dzieli ją w stosunku 3:5, licząc od dolnej podstawy.
a=24
stosunek
3x
5x
3x+5x=24
x=3
3x=9
9=|CE|=b
92+242=x2 (|DE|)
wychodzi
x=√657=3√63
Teraz |DE|=|BE| czyli trójkąta którego pole musimy policzyć jest trójkątem równoramiennym.
z czego jego podstawa |DB| = przekątna kwadratu o boku 24 ( a√2) czyli 24√2
podstawe dzieli wysokość na dwie równe częsci... 12√2. Z pitagorasa obliczam h trójkąta.
(12√2)2+h2=657
657−288=h2
h2=369
h=3√123
Teraz P trójkata = 24{2}*3√123*12=36√246
Oki to tak liczę to co liczę.... Problem w tym że odp wynosi P=36√46
Moje pytanie gdzie
jest błąd ?
PS. Znazłem na forum wątek o tym zadanku... Niestety osoby biorące udział w dyskusji okazały
się sprytniejsze niż ja i nie rozumiem jak im to wyszło co im wyszlo. Wątku nie mogłem
odświeżyć za pewne został zamknięty przez administratora więc stworzyłem nowy
Przperaszam
za problem jak by co
Oprócz tego drugie zadanie też jakiś błąd dziki, chyba obliczeniowy...
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny jego podstawy
pod kątem takim że sin α=35.
Pole koła wpisnaego w podstawę jest równe 36π. Wyznacz objętość ostrosłupa.
a−krawedz podstawy
h−wysokosc podstawy
ok r=a√3/2
z tego liczę a
(a√3/6)2 *π=36π
a=12√3
h=18
23h=12
Oki teraz sin cos
sin2α+cos2α=1
cos2α=45 (po podstawieniu)
tgα=sinα/cosα=34
I teraz z funkcji trygonometrycznej
tgα=H12
H=9// Tutaj robie bład według roziwazania bo ma być 9/2
| (12√3)2*p(3) | ||
V=13 * | *9=324√3 //Zła odp ma być 162√3 czyli to przez to źle | |
| 4 |
3x+5x=8x
8x=24
x=3
|CE|=9
| 1 | ||
PΔBDE= | |BD|*h | |
| 2 |
II też masz dobrze, ale można prościej rozwiązać.
1)
π*r2=36π⇔r=6
h=18, |OB|=12
| a√3 | |
=18⇔a√3=36⇔3a=36√3 | |
| 2 |
| 3 | H | 3 | 5H | |||||
sinα= | ⇔ | = | ⇔k= | |||||
| 5 | k | 5 | 3 |
| 5H | ||
( | )2=122+H2 | |
| 3 |
| 9 | ||
H2=144* | ||
| 16 |
| 3 | ||
H=12* | ⇔H=9 | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
V= | *( | *12√3*18)*9 | ||
| 3 | 2 |
Moja propozycja
πr2 = 36π ⇒ r = 6, 3r = 18, r√3 = 6√3
2r = 12 = √ 25k2 − 9k2 = 4k ⇒ k = 3, 3k = 9
| 1 | ||
Objętość V = | *6√3*18*9 = 324√3 | |
| 3 |
Doceniam i pozdrawiam cieplutko.